ETNOTIX за силата на българския фолклор и албума "Някъде на изток" - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
ETNOTIX за силата на българския фолклор и албума "Някъде на изток"
Автор: Боряна Кръстева
ETNOTIX за силата на българския фолклор и албума "Някъде на изток"

Музика, ритъм, емоция, традиция - това са група ETNOTIX . 

Харизматичните момичета с гъдулки са най-младата етно-рок банда у нас. Това са: Деница Христова (първа гъдулка), Десислава Тодорова (втора гъдулка), Деница Дончева (трета гъдулка), Латина Буневска (алтова гъдулка), Любомира Павлова (вокал). Прекрасното им звучене се допълва от Калоян Павлов (перкусии) и Александър Кирилов (соло китараа).

Групата е създадена през 2014 г. по идея на Асен Павлов - ръководител, хореограф и продуцент на ансамбъл "Чинари". Интервюто с него можете да видите тук.  Премиерата на ETNOTIX е именно в спектакъла "Траките" на ансамбъл "Чинари", където те изпълняват музиката към Първа легенда - "Орфей и Космосът".

Съвсем скоро, на 26-и април от 20:00 часа в SOFIA LIVE CLUB, групата ще представи дебютния си албум „Някъде на изток“. Нестандартна, различна, темпераментна и мелодична, музиката на ETNOTIX е за всички любители и ценители на българския фолклор, погледната през призмата на тези талантливи млади музиканти!

Ето какво споделиха ETNOTIX за читателите на Peika.bg:

Разкажете ни за пътя, който извървяхте от създаването на групата до дебютния албум „Някъде на изток“

Деница Христова: Пътят, който извървяхме от създаването на групата до днес е доста труден, но изпълнен с много постоянство и упоритост. Не спираме да се развиваме, да се самокритикуваме и да изискваме все повече и повече от себе си, защото смятаме, че това е правилният път за един артист. Имаме удоволствието и привилегията да работим с невероятни музиканти, вече утвърдени в своята област като Костадин Генчев, Петър Миланов, Ангел Добрев и др. За тези три години, в които сме заедно като група, направихме много концерти в страната и видяхме как хората реагират на нашата музика и сме изключително щастливи и доволни, че те харесват изкуството ни. 

ETNOTIX за силата на българския фолклор и албума "Някъде на изток"

На 26-и април ще бъде премиерата на албум. Защо избрахте точно това заглавие - „Някъде на изток“?

Любомира: В дебютният си албум ще представим нашата музика така, както я усещаме ни - докосваща и вълнуваща. Ще покажем как българската фолклорна музика се съчетава със световната поп и рок музика в една невероятна симбиоза. Избрахме албума да се казва „Някъде на изток“, по няколко причини – първо, защото имаме музикална пиеса с това име, която е изключително динамична, различна и интересна като звучене. Другата причина е, че от географска гледна точка, България се намира някъде на изток и с това заглавие ние искаме да изпратим послание към хората, които ще слушат албума ни, и да им покажем какво се случва някъде на изток.  

Кои ще са гост-изпълнителните на премиерната на вашия албум?

Александър: Един от гост-изпълнителите на премиерата на нашия албум ще бъде Костадин Генчев, който е изключителен музикант и наш музикален ментор. Останалите гост-музиканти ще запазим като изненада. Заповядайте на 26-и април в София Лайв Клуб, за да видите и чуете сами!

Интересното при вас е, че групата е създадена от еднотипни инструменти – гъдулки. Кое е нещото, което може да се изрази и пресъздаде само тези инструменти, а с други не би могло?

Десислава: Да, ние се отличаваме от останалите етно-рок групи именно с това, че в основата на групата ни стоят четирите гъдулки. Със сигурност това, което най-добре може да се пресъздаде с този инструмент, е българската народна музика, защото гъдулката носи в себе си автентичната звучност. Самата тя е много специфична като звук и е типичен български народен инструмент.

За какво си мислите и как се чувствате, докато изпълнявате музиката си?

Латина: Докато изпълняваме музиката си не мислим за нищо, просто чувстваме. Смятам, че всяко едно изкуство е свързано повече с чувствата и емоциите, и по-малко с мислите. Ние се опитваме да предадем тази емоция на хората, които са дошли да чуят нашата музика. Искаме да развълнуваме публиката ни с парчетата, които изпълняваме.

ETNOTIX за силата на българския фолклор и албума "Някъде на изток"

Ако има една българска народна песен, с която бихте описали вашето душевно състояние в момента, коя би била тя?

Любомира: В момента тече толкова усилена подготовка по нашия албум, че мислим само за пиесите и песните в него. Не мога да кажа една конкретна, но със сигурност тези песни, които ще чуете на 26-и април в София Лайф клуб ни вълнуват много силно и с тях бихме могли да опишем душевното си състояние най-добре. За това заповядайте на премиерата на „Някъде на изток“, за да чуете сами.

В какво се крие силата на българския фолклор, който докосва най-тънките струни не само в нашите души, но и в сърцата на хиляди хора по света?

Деница Дончева: Българският фолклор датира от стотици години, а ние като народ сме успели да го запазим до ден днешен. Смятам, че за да съумееш да съхраниш нещо толкова много време, трябва то да е истински важно за теб. Точно в това се крие истинската му сила. Българският фолклор е световно богатство и неслучайно е превърнато в нашата визитна картичка.

Има ли място в България, от което черпите сили и вдъхновение?

Калоян: Вдъхновението е нещо изключително важно за един артист. Преди да дойде то обаче, е необходимо страшно много работа. Аз се зареждам, когато гледам и слушам един добър музикант или група и си казвам, че искам да бъда като тях, да свиря като тях, но знам, че за да се случи това, трябва да работя страшно много върху себе си.

Какво си пожелавате?

Калоян: Пожелаваме си, на първо място, да бъдем здрави и да не спираме да творим и изпълняваме качествена музика!

ETNOTIX за силата на българския фолклор и албума "Някъде на изток"

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин