EXIT наръчник с полезна информация - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
EXIT наръчник с полезна информация
Автор: Лия Панайотова
EXIT наръчник с полезна информация

Фестивалът EXIT е едно от любимите музикални събития не само на публиката от цял свят, но и на самите изпълнители. Това е мястото, което ви дава възможност за няколко дни да се потопите в една съвсем различна атмосфера, да се запознаете с всякакви весели и небивали хора, както и, разбира се, да слушате най-добрите изпълнения от разнообразни музикални стилове. Все пак, за да извлечете максимума от събитието, трябва да сте наясно с някои подробности. 

Крепостта Петроварадин в Нови Сад

От 2001 г. насам фестивалът се провежда на това живописно и нетипично място. Освен че гледката към Дунав и града е страхотна, има и друго предимство – акустиката между стените на Петроварадин. Докато вечер крепостта ще бъде дом на някои от най-впечатляващите изпълнения за годината, през деня също ще има какво да правите. Ако сте авантюристи по душа, бихте могли да се скриете от силното слънце и горещините през деня, като изследвате 16-километровите катакомби под крепостта. Ако пък тъмните тунели не са ви присърце, Петроварадин е достатъчно просторна, така че да можете се разходите и да видите известната часовникова кула с разменени стрелки на минутите и часовете. В случай, че ви се прииска да пробвате нещо по-екстремно, спускане по скоростното въже е страхотен вариант. Веднъж влезли в крепостта, гледайте да не излизате, тъй като няма да ви пуснат обратно до следващият ден. Само че няма място за притеснения - в рамките на фестивалната зона има всичко, което би могло да ви потрябва - хапване, пийване, симпатични закътани барчета, релакс зона, в която можете да подремнете, че даже и хотел.

Гривните

За да не ви се налага да се лутате цял ден, без въобще да можете да достигнете до фестивала, по-добре веднага си вземете някоя от безплатните карти на зоната. Там ще видите откъде можете да си вземете гривни, които действат като пропуски за крепостта. На всяка от гривните има баркод, който позволява едно влизане в рамките на фестивала за един ден. Ако пък сте с еднодневен билет гривна няма да ви бъде необходима.

Ако сте решили да се установите в EXIT селището, трябва да знаете, че за там също са необходими гривни. Можете  да ги получите в замяна на къмпинг-билетите си, като отидете на ул. Прерадовичева (Preradovićeva) в Петроварадин.   

 
Не се притеснявай, че гривните биха могли да се повредят от вода, слънце или заливане с бира - достатъчно издръжливи са. 

Картите

Представете си само как се редите на някоя опашка за пийване и когато успеете да се доберете до бара, осъзнавате, че не можете да си платите. Причината е, че на EXIT фестивала от тази година ще се плаща с нещо като дебитни карти, в които вкарвате определени суми, така че да не ви се налага да използвате пари в брой. Предните години на фестивала се плащаше с жетони, но тази система е сменена, тъй като те са доста по-неудобни. Местата, от които можете да се снабдите с подобно средство за плащане също са обозначени на картите на крепостта, които можете да получите безплатно.  Препоръчваме ви да минете първо тази стъпка, за да можете след това спокойно да се насладите на музиката и всички други развлечения. 

Къмпингът

Ако сте решили да спите на палатка в EXIT селището, се подгответе за едно страшно весело преживяване, което ще бъде съвсем във фестивалния дух. Все пак имайте предвид, че ако стигнете по-рано на обособените къмпинг места, ще имате по-голям шанс да си намерите приятно, сенчесто място. 

Тази година EXIT селището ще се намира на 5 минути от центъра на града, близо до кея и на 15 минути от територията на фестивала. Бързаме да успокоим тези от вас, които са решили да спят на палатка, но са леко на тръни заради санитарните условия – ще има осигурени бани и няма да се налага да делите един душ с още петима, така че дишайте спокойно. Освен това, ще има къде да зареждате всичките си електронни играчки и, не на последно място, ще се намирате в близост до плувните басейни SPENS.

Транспортът

За да се придвижвате от и до фестивала, имате няколко основни варианта – такси, градски транспорт или кола. От централните авто и ЖП гара до Петроварадин, таксито ще ви вземе около 200-300 динара (6-7 лв.). Все пак трябва да знаете, че също както тук, не всички компании са легитимни. Можете да намерите списък с официалните таксиметрови компании тук. Също така ще можете да използвате и градски транспорт от Нови Сад, за да стигате до EXIT селището и самия фестивал. Автобусните линии, които ходят до крепостта, са 3, 9, 61, 62, 64 и 70. Ако пък сте решили да посетите фестивала с автомобил, трябва да знаете, че мястото, на което можете да паркирате, е левият бряг на р. Дунав, на бул. Михаила Пупина (Mihaila Pupina) - оттам до крепостта можете да стигнете пеша, за около 10 минути.

Сцените

Тази година, сцените ще бъдат разделени на четири категории: основна сцена, денс арена, фюжън и експлозив сцена. Така ще имате възможността да се насладите на всякакви видове музика и да разнообразите преживяването във всеки даден момент. Веселите тълпи и страхотните изпълнения ще ви помогнат да се потопите изцяло в атмосферата на този култов фестивал и със сигурност ще си намерите сцена, от която да не можете да се откъснете. Повече за сцените и кой ще бъде на тях, можете да разберете тук.  

Малко екология

Фестивалното настроение винаги е много безметежно и свежо, но всичко това лесно се разваля, ако постоянно подритвате купища пластмасови чаши, салфетки и какво ли още не. Въпреки че крепостта не изобилства от кошчета за боклук, липсата на отпадъци със сигурност ще направи изживяването ви по-приятно. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Dimi Kyuchukova, 19.07.2012 | 08:17
Звучи много забавно и вълнуващо :) Благодаря за полезната информация ;)
Абонирайте се за нашия бюлетин