Един най-големите естествени лабиринти на планетата - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Един най-големите естествени лабиринти на планетата
Автор: Peika.bg
Един най-големите естествени лабиринти на планетата

Амазонка е огромен басейн, който събира в себе си едни от най-големите водни пътища в света.

Това е и най-пълноводната река в света, като разполага 88 000 кв. км плавателни участъци и съставлява 1/5 от питейната вода на Земята

Тя се намира в Южна Америка и от нея зависи огромна част от кислорода на планетата. Сигурно суперлативите по неин адрес ви се струват много, но определено има защо.  

Голяма част от териториите около реката са залесени, а тропическите гори са вековниДруг интересен факт е, че Амазонка преминава през седем страни – Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу и Венецуела. Още в древността тя е била основното средство за придвижване между тези страни.

Един най-големите естествени лабиринти на планетата


Колкото е важно това място за планетата, точно толкова Амазонка и нейните територии могат да бъдат наречени един от най-големите естествени лабиринти, които природата, сякаш с лекота, е създала.

Това е и причината реката да е мистично място, любопитно за всеки, който обича предизвикателствата. Красотата на тропическите гори, цветността на водите, различните култури, през които преминава и километрите, които изминава, я правят една от величествените реки на планетата.

Един най-големите естествени лабиринти на планетата


Друг интересен факт е, че от дълбока древност до днес горите крият в себе си около 90% от храната, която консумират хората по поречието. Макар културите, които се отглеждат днес, да са култивирани в много други страни и да се внасят за потребление, те могат да бъдат видени в естественото си дива среда в дъждовните гори на Амазонка. 

Какаото, бананите, царевицата, оризът, картофите са само малка част от голямото разнообразие култури, които грижливо и от много години оцеляват на моменти дори сами сред тропическите гори на Южна Америка.
Един най-големите естествени лабиринти на планетата


Въпреки това обаче над дъждовните гори тегне опасността от унищожаване, тъй като скоростта, с която човечеството ги изсича е плашеща. Прогнозите сочат, че след 40 години амазонската джунгла може да остане само спомен, ако сечта продължи с досегашните си темпове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин