Един необичаен погребален обичай в Индонезия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Един необичаен погребален обичай в Индонезия
Автор: Peika.bg
Един необичаен погребален обичай в Индонезия
Снимка: flickr/Kars Alfrink

Нека ви представим една традиция, практикувана от южносулавеския етнос тораджа, в Индонезия, която сигурно ще ви се стори доста... интересна.

Става въпрос за поставянето на мъртвите в дървени ковчези в пещери, което е много по-стар обичай от каменните гробове. Те са няколко вида: голям дървен ковчег – еронг, каменен гроб – лианг, и гроб, наподобяващ къщите им – патане.

Дървените ковчези се правят от дървото джак фрут или друго твърдо дърво, а капакът е подвижен, за да може скелетът да бъде преобличан периодично. Интересното е, че формите на ковчезите могат да наподобяват бивол, прасе или лодки. Според тураджа това определя пътуването на душата след смъртта.

Един необичаен погребален обичай в Индонезия
Снимка: flickr/Kars Alfrink

След като мъртвият е поставен в ковчега, той се пренася в пещерата или в гробницата. Някои ковчези биват закачани на недостъпни високи места и оставяни да висят по този начин. Причината за това е, че близките се притесняват да не бъдат ограбени принадлежностите на мъртвеца. Крадците могат да бъдат от всеки друг етнос, но не и тораджа, тъй като за тях това е огромно посегателство.

Един необичаен погребален обичай в Индонезия
Снимка: flickr/Kars Alfrink

След погребалната церемония ковчегът се поставя в семейната гробница. Пред нея се поставя изображение на покойника – дървена фигура тау-тау. Всяка година останките се вадят от гробницата и се преповиват, а тау-тау се облича в нови дрехи. Прави се и церемония, която включва шествие, с което преоблеченият скелет се разхожда из селото.

Гробниците на тораджа могат да бъдат видени на най-невероятните места – в оризища и дори в най-малките пещери, където също има прецизно издълбани ниши за мъртъвци

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин