Един по-различен пътеводител на Венеция - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Един по-различен пътеводител на Венеция
Автор: Мария Ангелова
Един по-различен пътеводител на Венеция
Снимка: Guliver/Getty Images

Има две неща, които забелязвате, когато стъпите във Венеция. Първото е красотата й. Второто са тълпите.

Все пак това е град с 80 000 души население и повече от 25 милиона туристи годишно. Венеция се състои от над 100 острова, но повечето посетители на града не напускат пренаселените улици в района на площад Сан Марко, моста Риалто и Моста на въздишките. Кратка разходка с лодка (или с градския транспорт – вапорето) ще ви отведе до по-тихи части на града, все така богати на история и пълни с интересни места. Ето три идеи за нови венециански острови, които да посетите. 

Най-добър остров за хапване: Сант' Еразмо

Сант'Еразмо е известен като Овощната градина на Венеция. Всяка сутрин местните производители товарят лодките си с плодове и зеленчуци и се отправят към пазара Риалто. През летните уикенди се забелязва трафик и наобратно – венецианските семейства пристигат с лодките си, натоварени с хладилни чанти, пластмасови столове и транзистори, за да се разположат на пикник сред фермите на Сант' Еразмо – където няма шанс да бъдат обезпокоявани от туристите. Тук продуктите за това, което ще ви сервират в ресторантите, най-вероятно са набрани, издоени и уловени днес.

Как да стигнете: с вапорето 13 от спирка Fondamente Nove (30 минути).

Най-добър остров за плаж: Пелестрина

Вероятно сте чували за Лидо, но точно отсреща се намира едно все още рибарско островче – Пелестрина. Мястото е спокойно и има приятна селска атмосфера, каквато трудно ще откриете на друго място във Венеция. Тук ще видите възрастни дами, седнали на пейки пред къщите си да плетат дантели и да разменят клюки със съседите си, докато съпрузите им кърпят мрежите си и обсъждат последния мач. А плажът на Пелестрина е с малко хора и чиста вода.

Как да стигнете: с вапорето 1, 2, 52 или LN от спирка Площад Сан Марко

Най-добър остров за спокойна разходка: Джудека

Макар да е само на три минути с лодка от Сан Марко, Джудека сякаш е съвсем различен град. Тук има спокойни жилищни квартали, семейни ресторанти, заводи, има и няколко хотвла, подходящи за семейства. Но вероятно най-голямото предимство на Джудека е невероятната гледка, която предоставя към Сан Марко и Двореца на дожите. Съвсем спокойно можете да се придвижвате пеша. Не пропускайте да хапнете в ресторантите, които предлагат невероятна смесица ястия от Тоскана, Венето и Лацио.

Как да стигнете: с вапорето 2 или 4 от спирка Площад Сан Марко. На самия остров Джудека има четири спирки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин