Един призрачен булевард в час пик - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Един призрачен булевард в час пик
Автор: Ник Джонс-Уикберг
Един призрачен булевард в час пик
Снимка: Nick Johns-Wickberg

Ник Джонс-Уикберг ни среща с един от най-големите булеварди в новата столица на Бирма в час пик.

Прекарах деня в Найпидо, новата столица на Мианмар (По неизвестни причини правителството на Бирма премества столицата през 2005 г.). Тя е построена на средата на пътя между двата най-големи града в страната (нещо като Канбера в Австралия).

Това е най-западналото място, на което някога съм бил. Огромна е, ултрамодерна е и е пълна с нови хотели и сгради, обаче е почти напълно празна. Има десетки огромни магистрали, които водят във всички посоки, но буквално никой не шофира по тях. Покрай тях има масивни хотели почти без никакви гости. Има и големи домове, които са само за показ – всичките им лампи са светнати, но никой не живее в тях.

От покрайнините до центъра се стига за 45 минути дори и когато няма задръстване (никога няма задръстване). Правителството просто е натресло града върху вече съществуващи градчета, така че дори между централни булеварди имате големи парчета обработваема земя и тук-там група съборетини.

В по-голямата си част този град е едно нищо, облечено в скъпи дрехи. За да илюстрирам казаното дотук, можете на снимката горе да видите 20-лентов булевард край новия парламент в час пик.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин