Една българска яхта на път към морския Еверест - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Една българска яхта на път към морския Еверест
Автор: Мария Ангелова

Има приключения, за които си мечтаем. А има и хора, които не се страхуват да осъществят приключенията, за които мечтаят.

Точно такива са капитан Киро Киров, д-р Иван Моллов и Орлин Василев – трима българи, решили да потеглят с ветроходната яхта „Милена“ към нос Хорн – морския Еверест, за който мечтае всеки мореплавател.

Приключението

Експедицията потегля на 29 октомври от пристанището на Поморие с амбицията за първи път българското знаме да се развее на нос Хорн.

Носът е най-южната точка на Южна Америка. Въпреки че е разположен на архипелага Огнена земя, времето около него е известно с това, че е предимно ветровито, дъждовно и студено. Още от откриването му през 1616 г. за плаването до него се разказват мрачни истории, съпроводени с разкази за ужасяващи бури. Чарлз Дарвин пише за нос Хорн: „Само един поглед на този бряг е достатъчен, за да накара човек цяла седмица да сънува корабокрушения, опасности и смърт“.

Маршрутът на експедицията включва преминаване през известни теснини, острови, протоци. 14-метровата яхта „Милена“ няма да годни рекорди, а ще е инструмент за осъществяването на дълго мечтано приключение.

Предизвикателствата

Като всяко голямо пътешествие, и това се оказва изпълнено с предизвикателства. Два сериозни ремонта забавят графика на моряците още в Европа. Забавянето се оказва прекалено голямо. На 5 януари 2015 г., след монтиране на дълго чакана част за лодката, става ясно, че безопасното достигане до Нос Хорн през лятото вече е невъзможно за това плаване. Така новата 2015-а година за участниците в експедицията Нос Хорн означава нови дестинации, нови пристанища, но този път без график и маршрут, без крайна цел. Очаква се крайна спирка да бъдат Бразилия или Карибските острови, или някое друго екзотично място, изненада за всички, включително за самите мореплаватели.

Екипажът е в леко променен състав, има допълнения, настроението е приповдигнато, предизвикателствата са приети с усмивка и нетърпение, а нос Хорн остава мечтана цел, но за бъдещо плаване, когато лятото все още ще е достижимо и водите достъпни, покрай Края на света – Ушуая и носът до него - Хорн. А сега – където ги отведат платната!

Очаквайте разкази от пътуването на яхатата "Милена" в Peika.bg!

Плаването на експедиция Нос Хорн можете да следите на живо в сайта или във фейсбук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин