Вижте къде са най-атрактивните молове по света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте къде са най-атрактивните молове по света
Автор: Елена Исаева

В съвременния свят все по – голямо значение придобиват огромните търговски площи наречени МОЛ. Това са места, където можете да си купите всевъзможни неша – дрехи, обувки, храна, стоки за бита, едра и дребна техника, бижута, изработени от злато и други материали, играчки, да позлвате услугите на банките, които в мол –а са с удължено работно време, да си платите сметките за предоставените ви битови услуги, или просто да се разходите, да ‚изплакнете‘ очите, както казват някои хора или пък да се видите с приятели на по кафе и обяд.

Наименованието на тези търговски центрове, датира от XVII век, когато така са наричали алеите, заобколени от дървета в лондонския парк „ Сейнт Джеймс“, където англичаните играели крокет ( pall mall ). Също така молове са наричали и складовите помещения на пристанищата.

Вижте къде са най-атрактивните молове по света
Снимка: pixabay.com

Молът е мястото, където можем за определено време да си купим необходимите ни неща, събрани на една търговска площ, вместо да обикаляме различни магазини, отстоящи на различни разстояния едни от други. В молът освен за покупки, можем също така да отидем на среща с приятели или в студените и дъджовни дни можем д се разходим, да свършим полезни неща.

В последните години моловете, разширяват площите, съоръженията, които се намират на териорията им, дейностите, които можете да извършвате. В много от тях има кина, различни детски съоръжения и места за забавление. В тази статия искам да ви запозная с някои от най-големите и атрактивни молове.

1. Най–големият мол по площ в света се намира в Китай New South China Mall. В мола има изграден канал с гондоли, Триумфална арка, влакче, което се движи в увеселителен парк, излизайки ту навън, ту вътре. Странното е, че почти 99 % от магазините му са празни, почти няма клиента и поради тези приични го наричат призрачния мол.

2. Central World в Бангкок, открит през 1990 г., който претърпява пожар, но в последствие е възстановен и функционира почти на цялата си площ.

3. SM Mall of Asia – намира се в Манила, Филипините. Открит през 2006 г. , площта му е толкова голяма, че позволява 20 – местен трамвай да се движи вътре между магазините и щандовете. Една от големите атракции в мола е IMAX киното, с един от най – големите 3D екрани в света. Също така в мола има ледена пързалка, която е с олимпийски размери.

Вижте къде са най-атрактивните молове по света
Снимка: pixabay.com

4. Dubai Mall, част от комплекса Burj Khalifa. Площта му се равнява на около 50 футболни игрища. На територията му има около 1200 магазина, ледена пързалка, 5 – звезден луксозен хотел, 22 кино екрана, около 120 ресторанта и кафенета. В мола се помещава и един от най – големите аквариуми в света.

5. Golden Resources Mall, Китай.

6. Istanbul Cevahir, открит през 2005 г. – най–големият търговски център в Европа. Има увеселителен парк с влакче, 14 ресторанта, 12 кина, зала за боулинг и други интересни съоръжения и атракции.

7. West Edmonton Mall, Албърта, Канада. Тук се намира  най–големият закрит увеселителен парк в света, има около 800 магазина, също така има мини игрище за гоф, зала за боулинг и кино.

Ако не разполагате с много време, няма на кого да оставите децата и искате да съчетаете полезното с приятното, то молът може да бъде вашето решение. Тук за час–два ще отметнете доста от набелязаните задачи.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин