Едно по-различно българско Черно море - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Едно по-различно българско Черно море
Автор: Елена Коцева

Наложилата се от години реклама на България като туристическа дестинация би извикала веднага картината на курортно селище, заведения, плаж, чадъри, шезлонги и море за къпане, по-точно за плацикане във водите, пълни с деца.

Българското Черноморие може обаче и да ви изненада – то не навсякъде предоставя горните удобства и не навсякъде се разкрива такава картина.

Ако тръгнете на север от Каварна, след около двайсетина минути ще стигнете до Тюленово, а още по-нагоре се намират Камен бряг и нос Калиакра.

И определено това, което ще видите, по никакъв начин не отговаря на представите от рекламите на България.

На някой може и да не му хареса – плажна ивица няма, пясък – почти също не. На изключително малко места бихте могли да опънете хавлията си, така че да сформирате квартет за белот. Със сигурност в близост до морските вълни и докато се пържите на слънце не можете да си купите разхладителна напитка.

Ако сте с деца – забравете за къпането и по-добре използвайте каишката на кучето си. Или със сигурност ги дръжте за ръка. В последните години селата в близост до морето са започнали да предлагат места за нощувки, но определено туристическите атракции са малко, включително и местата за хранене.

Дотук – какво със сигурност няма да откриете около Тюленово и Камен бряг. За какво обаче да ходите тогава – заради скалите, които са във всички нюанси на сивото и червеното, заради зелено-жълтата поляна, която сякаш изведнъж става синя. Или поне така ти се струва, докато не стигнеш края и под краката ти се ширне безкрайността на морето – 10, 20 и 30 метра отвес, а долу някъде се разбиват на пяна вълните.

Причудливите форми на крайбрежието, очертани от фантазията и капризите на водата само може да те подмамят да видиш какво има по-надолу. Това обаче могат да го сторят само любителите на екстремните спортове, скалното катерене и водолазите. Точно за такива хора в тази част от бреговата ни ивица има много пещери, проходи и тунели, а на дъното на морето лежат потънали кораби от различни епохи.

В тази част на българското Черно море няма и помен от мекотата и смокиновия аромат на юга. То е с твърд характер, ръбест, каменен. Но във всяко едно ръбче или форма на брега могат да се прочетат фантазиите, които са си разказвали векове скалите, морските вълни и вятърът.

Морето край Тюленово и Камен бряг може да предложи вълнуваща разходка по брега, мълчалива почивка на някоя скала и пръски морска пяна като последната целувка на малката русалка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин