Едно вълнуващо пътешествие по река Юкон - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Едно вълнуващо пътешествие по река Юкон
Автор: Елена Исаева

Река Юкон става известна по времето на Клондайкската златна треска през 1898 – 1899г., когато става най – използаваната река за периода. Дълги години по нея са плавали кораби, почти до 50 –те години на 20 –ти век, когато е построен Клондйкският главен път.

 

Със своята дължина от 3185 км, реката е най – значимата и най – дългата в Аляска и също така е и една от най – големите в Северна Америка ( на трето място ). Извира от планините на Канада, като конкретното място е спорно и все още не е установено, предполага се, че води своето начало от сливането на реките Люис и Пилий, протича през Аляска и достига до Берингово море, в което се влива чрез широка делта, а надморската височина, на която протича е около 668 м.

Едно вълнуващо пътешествие по река Юкон
Снимка: pixabay.com

 

Името на реката идва от езика гуичин и означава „ Голяма река “. Интересно е, че независимо от голямата дължина и размери на реката, тя се пресича само на 4 места, на които са игзградени мостове. Това са мостовете:

Мост на Луис на езерото в Аляска.

Мост на Робърт Кембъл близо до Уайтхорс.

Мост по пътя Клондайк до Кармакс.

Мост Е. Л. Патон на магистрала Феърбанкс.

Поради наличието на само тези мостове, през зимата, когато реката е замръзнала и обхваната от дълбоки ледове, се пресича на местата, където ледът е дебел и достатъчно надежден.

Със своите пълноводни води, и местата, през които протича, реката е мощна, бърза, студена и негостоприемна, както я описва и известният американски писател Джек Лондон.

Реката протича през красива дълбока планинска долина, като образува бързеи и каньони, най – зрелищният и опасен сред които е каньонът Майлс. Независимо от тези опасности, в миналото търсачите на силни усещания и златни находки, водени от авантюристичния си дух са преминавали, рискувайки да бъдат разбити от бързеите в стръмните скалисти брегове.

Едно вълнуващо пътешествие по река Юкон
Снимка: pixabay.com

В днешно време на местата, на които реката позволява много смелчаци потапят весла в реката, изкушени от предоставените им най – добри възможности за каране на кану в тази река – гигант. Маршрутът е сравнително лек, но в същото време и запомнящ се с красивите девствени гледки и мащаб на природните дадености и условия. Изминаването на този да го наречем плавателен кану – маршрут се изминава за около три седдмици, време, в което има спирки за нощуване в лагери, изградени по бреговете на реката. През деня ще плавате покрай изоставените селища от времето на Клондайк. Природата тук е зрелищно дива и красива. Плавайки може да видите белоглави орли, лосове, лисици, черни мечки, мечки гризли, които са разпространени в тези райони. Интересно изживяване можете да имате при среща с малките на мечките, те така са свикнали с преминаващите хора, че без страх могат да ви доближат, за да им подадете някой изкушаващ ги сладкиш.

По – труден е участъкът в езерото Лаберж, поради постоянно духащите силни ветрове. Друг опасен участък е при Петте пръста – островите, покрай които преминаването е затруднено. Последната спирка е в Доусън Сити, където можете да разгледате историческите забележителности на града, свързани с ерата на златната треска.

Ако сте любители на планините, кануто и силните адреналинови усещания, то организирайте се и си подарете тези невероятни изживявания, докосвайки се до най – дивата и сурово красива природа.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин