Египетска кухня - няколко неща, които задължително трябва да опитате - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Египетска кухня - няколко неща, които задължително трябва да опитате
Автор: Peika.bg
Египетска кухня - няколко неща, които задължително трябва да опитате
Снимка: Unsplash

Известна със своите богати и разнообразни съставки, египетската храна е отличителна за Близкия изток, а историята и географията са изиграли важна роля в нейното развитие. Малко кухни представят по-добре сливането на Африка и Близкия изток. 

Египетската кухня се съсредоточава предимно върху яхнии и зеленчуци, но египтяните обичат да хапват и "стрийт фууд"- кушари (смес от паста, ориз, леща, пържен лук и доматен сос), таамия (египетски фалафел) и други. 

Египтяните обичат също агнешки шишчета, пиле на скара и кофта. Консумират също доста риба, която идва от Средиземно море, Червено море, езерото Насър и Нил. Други специалитети на египетската кухня включват molokhiyya (горчива супа с чесън, която се приготвя от листата на Червена юта), hamam (гълъб) и mahshi (пълнени зеленчуци).

Местните жители на Египет също обичат да хапват сладко и нито едно хранене не е пълно без десерт. Mahallabiye (млечен крем с кедрови ядки и бадеми) и ruz bi laban (оризов пудинг) са най-популярните.

Ето какво да ядете и пиете, когато посетите Египет:

Опитайте фул медамес, националното ястие на Египет

Може да си мислите, че щом сте видели пирамидите в Гиза, няма какво повече да видите в Египет, но ако не сте опитали националното ястие, сякаш не сте били там. Фул медамес е просто, но много засищащо ястие. Бобът Фава се задушава бавно със зехтин, кимион и множество други подправки и съставки. Добавят се магданоз, чили, лимонов сок и чесън по преценка на готвача. Независимо дали в сандвичи или просто с малко хляб, фул медамес често се яде за закуска, обяд и вечеря. Хората имат своите предпочитани добавки към ястието – някои добавят тахан, други варени яйца. 

Таамия или египетски фалафел

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pfannenliebling (@pfannenliebling)

Навсякъде по света фалафелът се прави от нахут, но не и в Египет. Египетският фалафел се прави от смлян боб Фава, магданоз, листа от кориандър и подправки. Основната разлика е, че египетските фалафели са много по-пухкави от обикновените. Обикновено таммия се сервира със салата и тахан, но може и да се добави към сандвич. 

Опитайте вкусната улична храна на Египет

Сандвичите Kebda iskandarani са страхотни бързи ястия, които можете да хапвате докато разглеждате египетските градове. Комбинирайки ситно нарязан телешки черен дроб с кимион, чили, кардамон, чесън, зелени чушки и изцеден лимон, това хлебче с доста пълнеж е евтино и много хранително. 

Друга популярна улична храна е кушари, страхотно вегетарианско ястие. Количките с кушари могат да се видят по претъпканите египетски улици и можете да намерите ресторанти за кушари почти навсякъде – те са популярни заведения за бързо хранене. 

Опитайте египетския плосък хляб fiteer

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alaz Catering (@alaz_catering)

Египетският плосък хляб е вкусно хлебче, което представлява разточено много тънко тесто, което се пече в пещ. Обикновено египтяните го хапват със сирете Фета или го топят в меласа. В Египет ще откриете на много места такива хлебчета, които се предлагат с различен пълнеж- сирене, наденица, телешка кайма, пастърма и маслини са често срещани солени съставки. Има и сладки варианти- с конфитюр, мед, крем, стафиди или ядки, плюс пудра захар, поръсена отгоре. 

Поглезете се с кебап и кофта

Египет има два изключително популярни стила за приготвяне на месо на скара. Кебапът представлява печени на скара парчета агнешко, а кофтата е добре овкусено смляно агнешко или говеждо месо, смесено с магданоз, лук и чесън, оформено на шиш и изпечено на скара. И двете обикновено се консумират с тахан, салата, кисели краставички и хляб. 

Опитайте специалното ястие хамам махши

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dumplings & More (@dumplingsandmore)

Египтяните ядат гълъби, популярен деликатес, от 3000 г. пр. н. е. до ден днешен. Хамам махши е гълъб, пълнен с ориз и лук и подправен с индийско орехче, кимион и кориандър. След това се запържва и сервира. 

Насладете се на риба и морски дарове

Египет е благословен с много километри брегова ивица по протежение на Средиземно море и Червено море, както и с река Нил и езерото Насър. Синя риба, кефал и лаврак са обичайни опции в ресторантите за морски дарове, в допълнение към скаридите, калмарите и раците. Пържени, печени на скара или смесени с доматен сос, лук и чушки в гювеч са често срещани методи за приготвяне на риба и морски дарове, но тайната винаги е в подправките.

Посетете кафенетата в Кайро

Кафенетата са навсякъде в Кайро и египтяните прекарват дълги часове от деня си в разговори, играейки табла и пушейки наргиле, докато се наслаждават на чай и кафе.

Освен обикновените кафе и чай, египтяните имат местни напитки, които също са доста вкусни, а са и полезни.

Каркаде е инфузия от цвят на хибискус с прекрасен рубинен цвят и може да се сервира студена или гореща. Каркадето е известно с това, че понижава високото кръвно налягане.

Sahleb е напитка на млечна основа, покрита с нарязани ядки и стафиди, които са перфектната алтернатива на десерт. Sahleb помага при киселини и лошо храносмилане.

Завършете деня си по египетски начин с oum ali

Перфектният египетски десерт е неустоимият oum ali, което означава „майката на Али“. Говори се, че ястието е кръстено на съпругата на египетския султан, която помолила готвачите си да създадат най-вкусния десерт. Oum ali се прави от пластове бутер тесто, напоени с мляко и след това смесени с ядки, стафиди, кокосови стърготини и захар, преди да бъдат изпечени. Този десерт е просто божествен. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин