Екомузей с мамут и аквариум отвори в Русе - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екомузей с мамут и аквариум отвори в Русе
Автор: Мария Ангелова

Първият по рода си в България екомузей отвори врати в Русе. Реалистичен мамут и огромен аквариум са сред най-интересните експонати, но музеят е подготвил още много интересни кътове и за деца, и за възрастни. И по-важното – разказва истории, които са като истински.

Какво е екомузей?

Екомузеят се различава от природонаучните музеи, които познавате, по това, че в него са представени връзките между всички живи организми на територията на България – растения, животни и човек. Във всяка една тема в музея ще има и човешко присъствие, разказва Венцеслав Петков, уредник в отдел „Природа“ към Регионалния исторически музей в Русе. "Хората смятат, че екологията е само замърсяване, но тя като наука се занимава с взаимоотношенията между живите организми в природата. Човекът се намесва за първи път преди 250 000 години – тогава семпло, сега повече".

Какво има в екомузея в Русе?

Музеят е на четири нива и представя по най-модерни методи сцени и истории от съвместния живот на растения, животни и хора.

В подземното ниво може да бъде посетен най-големият сладководен аквариум за диви риби в България. Вместимостта му е 65 тона, разделен на 7 басейна. В него могат да се видят риби от Дунав и вливащите се в него реки.

На следващите нива в няколко зали посетителите могат да видят интересни диорами.

Диорамата представлява кътче от природата, пренесено в музея. В случая животни, пръст, листа, които директно ви изпращат насред гората, без да се чувствате зад витрините на музей.

Специално внимание е отделено на праисторическите животни (Русенският музей има една от най-богатите колекции вкаменелости на хоботни бозайници). И ако сте мислили, че никога няма да се срещнете с Мани от „Ледена епоха“, помислете пак. В екомузея в Русе „живее“ реалистичен мамут (от вида космат мамут). Съвсем като истински е – с козина, в реални размери, а очите му са специална поръчка от чужбина.

Тук може да се види и единствената в света запазена кост от друг вид мамут - Mammuthus romanus.

В друга зала се пренасяте в най-характерното местообитание по Дунава - влажните зони. В музея има също и диорама с нощни грабливи птици, с дневни грабливи птици, огромна диорама с горски бозайници. При последната посетителите могат да влязат в специално укритие за наблюдение на животни. Вътре могат да погледнат през бинокъл, който вместо елените от диорамата им показва филмче, което разказва за тях. Природата оживява буквално пред очите на посетителите!

Във всяка диорама нещо се случва, има история, разказват от музея. Едната е зимна сцена с диви прасета, а на друга диви котки се карат за нещо. Трета пък представя обратна гледна точка - поглеждате от скалната ниша на един черен щъркел и можете да видите това, което вижда той.

Край Русе се намира втората по дължина пещера в България (Орлова чука), затова и темата за пещерите също присъства в екомузея. Има възстановка на пещера, висока 3,5 м и дълга над 10 м. Вътре е озвучена със звуци от пещерата и се прожектира филм за прилепите.

Полезна информация: Екомузеят отвори врати в на 28 септември. Намира се в сградата вляво от Историческия музей в Русе. Входът за възрастни е 4 лв., за деца - 1 лв. През първите месеци музеят ще работи без почивен ден. Точен адрес: ул. Етър 3, Русе.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин