Екопътека „Боженци-Дряновски манастир“ - бягство в красотата на Балкана - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екопътека „Боженци-Дряновски манастир“ - бягство в красотата на Балкана
Автор: Peika.bg
Екопътека „Боженци-Дряновски манастир“ - бягство в красотата на Балкана

Екопътека „Боженци-Дряновски манастир“ е прекрасна идея за дълга разходка сред природата сред разнообразни пейзажи.  

Тя е обозначена с табелки и с бяло-зелена маркировка и се преминава за около 4 часа и половина. Маршрутът е лек и приятен, а в околността могат да се срещнат някои диви горски животни, както и голямо разнообразие на гъби и растителни видове.  

Екопътеката започва от село Боженци, като през първите 15 минути се върви по асфалтовия път Боженци-Габрово. След това се отбива вдясно при спа-комплекс „Божена“. Пътеката минава източно от село Трапезковци и се изкачва по хребета като се подсича Черни връх, който се намира в източна посока.

Стига се до чешма, до която е построена
дървена беседка и е оформен кът за отдих. Трасето продължава по горски пътеки източно от връх Трите чукара и излиза на Голямата Бочуковска поляна. Оттам следва 10-15-минутно изкачване до възвишение с красив изглед към Балкана.

След това има
спускане около 20 мин. в дълбоко дере, като после пътеката се изкачва и се пресича път Царева ливада-Габрово и навлиза се в село Горни Върпища.

Докато ходите
през селото по асфалтов ще минете край малък параклис, а след това по полски път със сливова градина се излиза в източната част на село Долни Върпища. Районът е карстов и има много големи и малки пещери, откъдето и селата носят имената си.

След това маршрутът преминава в красива горска пътека с голямо растително разнообразие, откъдето за около 30 мин. се достига до крепостта Боруна, която съществува в периода от V-VІ век до края на Втората българска държава. Там може да видите жилищни помещения, кула-водохранилище, част от крепостна стена и входа на крепостта.

От не се тръгва в северо-източна посока по горска пътека и се достига скалата Боруна. Там е изградена дървена беседка, а от двете обзорни площадки се окрива панорамна гледка към Дряновски манастир и каньоните на реките Дряновска и Андъка.

Оттам се тръгва в западна посока и след 10 мин. ходене по ръба на скалите се стига до каменни стълби, които се спускат до пещерата Бачо Киро, близо до която се намира и Дряновски манастир.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин