Екопътека Невястата край Смолян - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екопътека Невястата край Смолян
Автор: Мария Ангелова

Екопътека Невястата край Смолян е идеална за семейна разходка, ако нямате много време или сте настроени за лек преход сред природата. Също толкова интересна ще е и на почитателите на горския тролей и скалното катерене.

Началото на екопътеката се намира на пътя между Пампорово и Смолян (приблизително по среата), край самия път.

Лесно ще разберете къде да спрете - ще видите табели за пътеката, както и табели за храма Св. Панталеймон, крайпътни заведения и горски тролей.

Точно тук е началото на екопътека Невястата.

38766

Дължината на екопътека Невястата е около 900 м и преминава по равна горска пътека, мирише на мъх и смола, пълно е с цветя, има и беседки и маси за почивка и пикник.

38762

По пътя има табла с информация за растенията, които ще срещнете в гората, както и за животните, които живеят тук.

38765

38770

Интересно е за децата, които могат да се превърнат в малки откриватели.

38763

Две наблюдателни площадки ви извеждат на места с прекрасни гледки отвисоко към Смолян – Красива и Невероятна (следвайте табелите).

38767

Екопътеката завършва при скала Невястата в местността Турлука. Оттук се разкрива прекрасна гледка към Смолян.

38769

За името на скалата се носи легенда. Най-красивата девойка, любима на един от четниците от селото, била харесана за жена от местния османски управник. Тя привидно се съгласила да се омъжи з анего, като поискала преди това да погледне за последно отвисоко родното си място. Качила се на скалата, отскубнала се от пазещите я войници и се хвърлила в пропастта.

Какво още: При екопътеката има място за къмпинг, изкуствена стена за катерене (висока 10 и широка 6 метра, с различни по трудност маршрути), Viaferrata (железен път) с два маршрута, маршрути за скално катерене, алпийски тролей с дължина 100 и денивелация от 30 метра. Там, където започва екопътеката, е началото на още един маршрут – този до Смолянската крепост, който е с дължина 1 км по равна горска пътека (следвайте табелите).

38764

Полезна информация: Пътеката е равна, но удобните обувки са важни. Вземете си вода, тъй като по пътеката няма. Ако си носите храна, можете да си направите пикник на някоя от масите по пътя.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин