Екопътека „По следите на ледника“ и красивите Вапски езера - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екопътека „По следите на ледника“ и красивите Вапски езера
Автор: Peika.bg
Екопътека „По следите на ледника“ и красивите Вапски езера

Екопътека „По следите на ледника“ започва при хижа Семково, преминава през смесена гора от бял бор и смърч, а след това навлиза в национален парка „Рила.

Тя е дълга 7,5 км и се изминава средно за около 3 часа. Маршрутът преминава през красиви местности и така наречената „пъстървовата” зона на реките в местността. Крайна точка на екопътеката са двете Вапски езера, разположени югоизточно от връх Вапа.

По-голямото от двете се намира на 2 268 м надморска височина, има продълговата форма и заема площ от 26,2 дка. По-малкото езеро е с почти кръгла форма, разположено е на 2 234 м, а водната му повърхност обхваща 2,8 дка. Интересно е да се отбележи, че двата водни басейна са чудесен пример за ледникови езера. За тях е характерно да са с дълбоки креслоподобни форми, обградени от трите страни с почти отвесни скални откоси. Те се формират в резултат от стопяването на ледник, а впоследствие са подхранвани само от естествените валежи.

Ледниковите езера имат много слаба възможност да се самоподдържат и са изключително чувствителни към човешкото въздействие. Студената вода забавя или спира развитието на бактериите и оттам няма почти никаква възможност за самопречистване. Любопитно е, че на територията на България подобни ледникови езера могат да се намерят единствено на територията на Рила и Пирин.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин