Елиас Канети – единственият нобелист на България - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Елиас Канети – единственият нобелист на България
Автор: Peika.bg

През 2015 г. се навършват 110 години от рождението на единствения роден в България нобелист – Елиас Канети. Разходете се из дунавския град по стъпките на писателя и открийте какво го свързва с България.

Монументална пластика на Елиас Канети бе открита в деня на 110-годишнината му на едноименния площад в Русе. Паметникът е изработен от известния скулптор Георги Чапкънов - Чапа. Той тежи 2,5 тона и представлява двуметров каменен постамент. Скулптурата на Канети е до кръста. В ухото му "шепне" сова като символ на мъдростта. С едната си ръка той е облегнат върху книги, а с другата пише.

Роден в Русе, Елиас Канети - носител на Нобелова награда за литература през 1981 г., описва Русчук така:

Русчук, в долното течение на Дунава, където съм се родил, беше чудесен град за едно дете и ако кажа, че той беше в България, давам непълна представа за него, тъй като там живееха хора от най-различен произход и само за един ден можеха да се чуят седем или осем езика.

Проект по креативно писане: Да продължим да пишем „Слуховидеца“ на Елиас Канети

Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ по повод 110-та годишнина от рождението на Елиас Канети подкрепя финансово Международно дружество Елиас Канети да стартира проекта "Да продължим да пишем „Слуховидеца“. „Слуховидец“ е превод на рядка немска дума, която Елиас Канети използва, за да назове един особен характер. Тя също се превръща в название на сбирка от 50 характера, всеки от които е дълъг около една страница. Самият Канети попълва своята колекция от характери през целия си живот. На страницата на проекта можете да се докоснете до творчеството на Елиас Канети, да получите вдъхновяващи импулси за писане, да изявите себе си, да напишете собствени, нови характери. Можете да измислите и само названия на характери и да предложите на други да напишат текстове към тях. Повече за проекта тук.

Делото и творчеството на Елиас Канети са твърде малко известни в България, а неговите изследвания за масата и властта са от решаващо значение за осмисляне на съвременните исторически и политически процеси.

Кой е Елиас Канети?

Роден е в Русе в семейството на Жак Канети и Матилд Ардити. Родът на Елиас Канети може да се проследи назад във времето до 15-и век, когато предшествениците му са прогонени от Испания. Майчиният език на Канети е ладинският (езикът на сефарадските евреи). В Русе бащата и дядото на Канети развиват успешна търговия.

Канети прекарва детските си години (1905-1911) в Русе, след което семейството се мести в Манчестър, Англия. От седемгодишен, след смъртта на баща си, Канети живее във Виена, където научава немски език; по това време вече владее български, английски и френски. През 1929 г. завършва химия във Виенския университет.

37748

Канети за смъртта и агресията

Влияние над Канети имат Франц Кафка, Георг Бюхнер и психоаналитичната школа на Зигмунд Фройд. Философската позиция на Канети е противоположна на тази на Фройд. Той не приема съществуването на нагон към смъртта у човека, т.нар. Танатос. „Не само смятам формулирането на нагона към смъртта за погрешно, но и не вярвам той да съществува“.

Така основни теми в творчеството на Канети стават смъртта и агресията. Тези идеи той въплъщава в пиесите си "Сватба" (1932) и "Комедия на суетата" (1934). През 1935 г. писателят публикува създадения още през 1931 г. единствен свой роман "Заслепението", който остава незабелязан от критиката и е преоткрит едва в годините след Втората световна война.

Маси и власт“ и Нобеловата награда

След присъединяването на Австрия към нацистка Германия през 1938 г. и започналите гонения на евреите Канети е принуден да се пресели в Англия. Отнесъл в Лондон своите видения от детството в крайдунавския Русе и младежките си преживявания главно във Виена, той се заема да осмисли човешкото съществуване, проблемите на властта, масовите движения, смъртта, безумието — така в Лондон започва да работи над философския си труд "Маси и власт", негов opus magnum, който завършва едва през 1960 г.

Опирайки се на феноменологическото описание на елементарния опит на пребиваването в масата, Канети разкрива различни състояния и динамика на масите, стигайки до важни изводи относно механиката на властта. Писателят заявява: „Масите са единствената среда, в която човек може да отхвърли страха от съприкосновението“, и също: „Заради благодатния миг, когато никой не е нещо повече от другия и не е по-добър от него, хората се превръщат в маса“.

През 1981 г. Елиас Канети получава Нобеловата награда за литература за цялостното си творчество, характеризиращо се с далновидност, идейно богатство и художествена мощ. Прочути са думите му: "Всичко, което преживях по-късно, вече ми се бе случило в Русчук". На церемонията в Стокхолм той произнася: „Днес, след събитията в Хирошима, всеки знае какво представлява войната и тъкмо фактът, че всеки знае това, е нашата единствена надежда“.

На 14 август 1994 г. Елиас Канети умира в Цюрих, оставяйки след себе си значимо творчество, преведено на повече от 25 езика.

Елиас Канети и Русе

В чест на писателя родният му град Русе учредява през 2005 г. националната литературна награда "Елиас Канети". През 1992 г. е учредено и Международно дружество Елиас Канети. Запазена е родната къща на писателя, на ул. Гурко 13, а на ул. Славянска 12 е търговската къща на фамилията, където в началото на 20-ивек се е помещавал магазинът на дядо му, описан в книгата „Спасеният език“. Днес търговската сграда на фамилията се използва от Дружеството под името „Дом Канети“. През 2005 г. е открита паметна плоча на едноименния площад Елиас Канети, а Професионалната гимназия по икономика и управление приема името на нобелиста.

*

Кампанията "Месец на Русе" се реализира по инициатива на Община Русе и Общинска фондация "Русе-град на свободния дух", със съдействието на "Булмаркет ДМ" ООД-Русе.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин