Еструна: Да забъркаш коктейл от български фолклор и фламенко - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Еструна: Да забъркаш коктейл от български фолклор и фламенко
Автор: Мария Ангелова
Еструна: Да забъркаш коктейл от български фолклор и фламенко

Може би не подозирате колко много си приличат българския фолклор и фламенкото. Или пък ви звучат като перфектната сценична двойка?

И в двата случая си струва да чуете музикалния проект „Еструна“, който смесва ритми, мелодии и гласове от двата стила, подправени с щипка етно джаз. 

За това как се забърква коктейл от български фолклор и фламенко, как се приема проекта по света и как музиката прераства в приятелства разказва специално за Peika.bg Георги Петков – диригент на проекта Еструна:

Идеята за съчетаване на български фолклор и фламенко... за мен лично беше реализирана за пръв път през 1998 г., когато написах аранжимента за испанската песен „Кантарцдел Алма“ по текст на Лорка в изпълнения на фламенко звездата Енрике Моренте и женски хор „Български гласове –Ангелите“. Стилът уърлд мюзик e характерен за немалка част от творческата ми продукция като композитор и диригент. Имам богат опит с подобни международни музикални проекти извън България, но вътре в себе си винаги наред с радостта от срещите и съвместната работа със световни музикални величия, съм изпитвал недоволството, че няма начин тези неща да ги види на живо българската публика. Сега обаче много се радвам, че този проект се роди тук, на българска земя преди 2 години и половина и след като беше видян от над 10-хилядна публика на едни от най-престижните фламенко форуми в Мадрид, Гранада, Кордоба, Уелва и Картахена през лятото на 2014 г., сега на 5 декември 2015 ще можем да го покажем на нашата публика в зала 1 на НДК. Съвсем скоро - на 10 септември 2015 г. бяхме поканени на най-престижния фламенко форум в света, а именно Фламенко бианалето в Севиля. За нас с хоровата формация „Нови български гласове“ беше огромна чест, че бяхме първите български музиканти получили покана за изява на това престижно събитие.

39833

В проекта Еструна участват...Фламенко звездата Арканхел – вокал, който е сред най-известните фламенко певци в света. Хор „Нови български гласове“ е най-младата българска хорова формация съставена от възпитаници на Нов български университет. Художествен директор на продукцията е Антонио Форчоне - един от най-известните съвременни етно-джаз китаристи. Хосе Мануел Посада – контрабас, любимият на цяла Испания фламенко китарист Дани де Морон, един от най-добрите испански перкусионисти Агустин Диасера.

Българският фолклор и фламенкото се различават по... Географското си местоположение – в двата противоположни краища на Европа. Като музика и двете култури са много различни и лесно разпознаваеми.

Българският фолклор и фламенкото си приличат по... темперамента и емоционалното излъчване и най-вече по това, че и за двата вида фолклор са характерни много външни, чужди етнокултурни натрупвания и влияния през вековете. И фламенкото, и българският фолклор са изключително богати на историческа информация.

Не очаквахме, че Еструна ще се окаже... Един твърде различен от останалите уърлд и етно-джаз музикални проекти по това, че има характерен и разпознаваем собствен творчески образ и звучене. Не очаквахме и такъв възторжен прием от испанската публика в най-големите фламенко форуми, след като беше видян на едни от най-престижните фламенко форуми в Испания. Що се отнася до програмата, която ще покажем на 05.12.2015 г. в Зала 1 на НДК, тя включва много интересни съчетания между испанско фламенко, български фолклор и елементи на етно-джаз. Еструна наистина е феномен, както вече го нарича музикалната критика. В някои от великолепните композиции на Антонио Форчоне сме преплели познати български народни песни и фламенко импровизации на Арканхел. В други от популярните фламенко изпълнения на Арканхел звучи и български фолклор хармонизиран по нов начин.

39835

Вдъхновение откриваме във... факта, че успяхме да развълнуваме публиката, която е видяла и чула нашата музика. Това е най-големият стимул за всяка творческа личност. Най-вълнуващото за мен лично си остават сълзите в развълнуваните очи на немалка част от публиката, които виждам след концертите в моментите, когато идват да ни поздравят!

39836

Нещо съкровено, което може да промени позитивно нашите читатели... за мен лично най-съкровеното е, че специално за този проект създадох най-младия камерен народен хор „Нови български гласове“. Включих в състава основно мои студенти от Нов български университет, които са преминали вокалната школа на Нелка Петкова. С тези младежи работя още от НМУ “Л. Пипков“, където съм бил техен учител и ги познавам добре. Те са част и от „Фолк-джаз формацията“ на НБУ, където продължават да пеят и след тяхното завършване.

39834

Друго интересно е, че освен колеги на сцената, ние всички, които участваме в Еструна намерихме много допирни точки в мисленето, в характерите си и станахме и приятели. Всеки от нас може да разчита на другия и си имаме взаимно доверие по всички въпроси, които ни вълнуват.

*

Повече за Испанска гала с Еструна и Любовна магия на Мануел де Фая в НДК на 5 декември.


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин