Етнографски музей Каварна - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Етнографски музей Каварна
Автор: Мария Ангелова

През последните години сме свикнали да мислим за Каварна като за град на твърдата музика. Но колкото повече пъти идва човек в тази част на Северното Черноморие, толкова повече преоткрива града и региона, често в неочаквана посока.

Етнографският комплекс в Каварна се намира на няколко пресечки встрани от центъра и на около век от днешния ден. Типичната добруджанска къща от началото на миналия век ви посреща с перфектно поддържана градина с кладенец, чимшири и „едновремешни“ цветя – от тези, които нашите прабаби са гледали в дворовете си.

Преди Освобождението на мястото на тази къща е имало църква и килийно училище. След опожаряването на града през 1877 г. тези две сгради не са възстановени, а на тяхно място е построена къща, чийто наследник е днешният музей.

Разходката из стаите на музея ще ви пренесе в чехларска работилница, плетачница на дантели, типични стаи на трите основни групи население в този край добруджанци, котленци и гагаузи.

В музея се организират седянки, правят се възстановки на обичаи като лазаруване и коледуване.

Полезна информация: Музеят работи от 1 април до 15 октомври от 8 до 18 часа без почивен ден. През зимата е затворен (отваря се само с предварителна заявка и преди Коледа за изпълняване на коледуване). Точен адрес: ул. Сава Ганчев 16. Тел. 0570/ 85017. Научете още Каварна тук

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин