Езерото Карецa - дом на нимфи и приказни цветове - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Езерото Карецa - дом на нимфи и приказни цветове
Автор: Таня Стоилкова

Едно малко езеро в Италия е успяло да приюти в себе си митични същества, легенди и приказни цветове. Уютно сгушено в гората, под планинските масиви Розенгартен и Латемар, в Южен Тирол, езерото Карецa (Lago di Carezza) се слави като едно от най-красивите в Алпите.


То ще ви пренесе в друго измерение, ще ви разказва истории, които само гората помни. Местните хора го наричат „езеро на дъгата“ заради славните цветове, които блестят в кристално чистите му води. Целият му разкош се разкрива най-ясно вечер или рано сутрин, когато планинските склонове и дърветата се отразяват в чистата му повърхност. Този естествен спектакъл на цветове освен туристическа дестинация е и вдъхновение за много писатели и художници. Карецa е един истински шедьовър на природата. А гледката просто те кара да вярваш в приказки...

Легенда за нимфата и счупената дъга

Някога в езерото живяла красива нимфа, с прекрасен глас. Магьосникът от Мазаре чул песента й и се влюбил в нея. Погълнат от любовта, той използвал всичките си хитрини и сили, за да отвлече нимфата, но така и не успял да я улови. Разочарован, той се обърнал за помощ към една вещица. Тя му предложила да сътвори дъга, да се облече като бижутер и да отиде при езерото, за да подмами и улови своята любима. Така и направил, но забравил да се облече. Нимфата била привлечена от великолепието на дъгата, но видяла магьосника, който се криел на брега. В този момент тя внезапно изчезнала в езерото и до ден днешен никой не я е виждал. Магьосникът се ядосал и разярен от любовна мъка той сграбчил дъгата, строшил я на малки парченца и ги хвърлил в езерото. До днес езерото пази брилянтните цветове на дъгата, а статуя на красивата нимфа напомня за нейното съществуване.

Легенда за вкаменените кукли

Много, много отдавна в една малка горичка близо до Пасо Косталунга деца пасяли своите стада. Непознат мъж се спрял, питайки дали не са намирали ножа му. Децата казали не, но помогнали на непознатия в търсенето. Когато чули вечерните камбани, прекратили неуспешното си търсене и децата се отправили към своите домове. По пътя към вкъщи най-голямото дете, момиченце на име Суден Менега, съзряла блясъка на ножа, който лежал сред цветята. Тя изтичала обратно, за да го върне на собственика. В знак на своята благодарност той й предложил да си избере най-хубавата кукла сред неговите. Но й казал да дойде на следващия ден, защото в този час слизат злите вещици от близките скали. Менега се забързала изплашена към вкъщи, но непозната жена препречила пътя й и й заговорила приятелски. Момичето споделило с нея за своята случка. Жената се изсмяла и й казала да не се задоволява с кукли в ярко оцветени копринени рокли, а да настоява за тези с разкошни бижута и брокатени рокли. Казала й заклинание, което момичето трябвало да повтори и така мъжът ще бъде принуден да й даде най-прекрасните кукли. На следващия ден детето отишло до Латемар и видяло отворен вход в стените на планината. Оттам започнали да излизат великолепни кукли в ярко оцветени копринени рокли. Менега побързала да каже заклинанието и в този миг задухал и зафучал вятър, от гората се дочул презрителен смях и всички кукли се превърнали в камък. И до днес цветистите рокли на вкаменените кукли блестят на яркото слънце.

Полезна информация

Кареца се намира на около 25 км от град Болцано в региона Трентино-Южен Тирол и е лесно достъпно. Езерото се захранва от подземни извори от планината Латемар. Неговата дълбочина и големина варират спрямо сезона. Обикновено в края на пролетта е най-пълноводно. Тогава достига дълбочина около 17 м, около 290 м ширина и 130 м дължина. В края на есента дълбочината му е едва 6 м, а през зимата замръзва. Въпреки това то се радва на посещения и през зимния период. Водолази с готовност влизат под дебелия лед, за да снимат играта на цветове за документални филми.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин