Езикът на жестовете в различни държави (част 2) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Езикът на жестовете в различни държави (част 2)
Автор: Peika.bg
Езикът на жестовете в различни държави (част 2)

Мнозина смятат, че езикът на жестовете е универсална система от знаци, която е еднакво приложима във всички краища на света. 

Това обаче съвсем не е така, тъй като при различните култури езикът на жестовете има различно тълкуване. Ако се окажете в друга страна и не знаете нито дума от местния език, по-добре бъдете внимателни в жестикулирането с ръце, защото посланието ви не само може да се изгуби в превода и да се окажете в неудобна, неприятна и дори враждебна ситуация. Най-лесно това може да бъде онагледено с типичното българско кимане наобрат за „да“ и „не“ в сравнение с всички останали места по света. Затова вижте как се възприемат още някои от жестовете в различните страни:

Първата част на материала може да видите тук.

3. Жестътговори на ръката ми”

Той се изразява с длан, насочена към човека, с когото разговаряте, а пръстите са леко разперени. В повечето западноевропейски страни този жест се възприема като помахване, а в САЩ е популярен като израз на говори на ръката ми, защото аз не те слушам”.

В Гърция, от друга страна, това е висша степен на обида, датираща още от византийско време – от времената, когато окованите затворници бивали унизени от хората, които ги замеряли с екскременти в лицето. Днес този жест е познат като „мутца” и се тълкува по сходен начин – отпращате с пренебрежение събеседника си, тъй като не сте впечатлени по никакъв начин от него. Значението на жеста е обидно и в Пакистан, много райони на Африка и в Япония, където най-често е адресиран към корейците.

4. Жестът „ОК”

Той се изразява чрез палец и показалец, оформящи буквата „О” и останалите пръсти сочещи нагоре и е най-популярен в гмуркането, като значението му е, че „всичко е наред” или „няма проблеми”. Измислен е в този вариант, за да се различи от жеста за „одобрение”, тъй като при гмуркането палецът нагоре означава изплуване. Това е и популярното тълкуване на жеста „ОК” в САЩ, както и в повечето страни по света.

Във Великобритания, от друга страна, той служи за изразявне на възторг към домакинята по отношение на вкусно ястие, сготвено от нея, тъй като думите се смятат за неучтив подход в тази ситуация. Не така е обаче в няколко европейски страни, където същият този жест за „ОК” се тълкува като „ти си кръгла нула”. В Бразилия, Германия и няколко средиземноморски държави пък жестът означава „задник”, а в Турция се употребява като обиден жест към хомосексуални.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин