Ферия де Абрил – андалуски урок по добро изкарване - танци - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ферия де Абрил – андалуски урок по добро изкарване
Автор: Мария Захариева

Всяка пролет в Севиля можете да получите един хубав урок по добро изкарване по време на този истински празник на южноиспанските музика и танци.

Ако искате да добавите доза автентичност и испански чар към обиколката си на обичайните забележителности в Андалусия (Южна Испания), може да организирате пътуването си така, че то да съвпадне със седмицата, в която се провежда Ферия де Абрил (Feria de Abril).

Априлският панаир на Севиля официално се открива в полунощ между понеделник и вторник (две седмици след Страстната седмица (Semana Santa)) със запалването на светлините на т.нар. портада (portada, арката на главния вход на Ферия-та) и продължава до полунощ в неделя, когато се закрива с фойерверки над река Гуадалкивир (Guadalquivir).

 42491

Снимка: Мария Захариева

Районът, в който се провежда, се нарича Реал де ла Ферия (Real de la Feria) и се състои от няколко пресичащи се улици, край които са построени около хиляда временни палатки, наречени касети (casetas).

 42490

Снимка: Мария Захариева

Във всяка касета има бар с напитки и хапване, маси, музика (обикновено на живо) и достатъчно място, където местните (и техните гости) могат да се развъртят в ритъма на темпераментните севиянас (sevillanas, местни фолклорни песни, придружени с танц). Повечето касети са частни и принадлежат на известни севилски семейства, групи приятели, фирми и други организации, като на входа им има портиер, отговарящ за достъпа вътре. Докато обикаляте наоколо им и се радвате на празнуващите, има голяма вероятност да бъдете поканени в някоя от тях. Има и достатъчно публични палатки със свободен достъп, в които спокойно може да се присъедините към веселбата.

 42488

Снимка: Мария Захариева

По всяко време около вас ще има дами в традиционните фламенко рокли и господа (а понякога и дами) в типичния костюм на ездач, наречен „ел трахе корто” (el traje corto).

 42499

Снимка: Мария Захариева

42484

Снимка: Мария Захариева

Денем, по част от алеите на панаира и улиците на Севиля, се провежда парад с карети и красиви коне, носещи мъже и жени в традиционно облекло към Арената за борба с бикове Реал Маестранса де Кабалерия (Plaza de toros de la Real Maestranza de Caballería).

 42493

Снимка: Мария Захариева

Вечерите и нощите са запазени за песни и танци, придружени с мансания (manzanilla, местен вид подсилено сладко вино) и ребухито (rebujito, популярен микс от мансания и безалкохолно). Между танците може да похапвате тапас или чурос (churros, пържен десерт, нещо средно между поничка и хрупкава тулумбичка) с горещ шоколад.

 42494

Снимка: Мария Захариева

Ако случайно ви омръзне безкрайният празник – може да изгоните скуката с посещения на някой от многобройните фламенко барове в квартал Триана или с разходки покрай река Гуадалкивир на дневна или лунна светлина.

Още малко от духа на Ферия де Абрил може да усетите в снимките по-долу.

Снимки: Мария Захариева

42497

42492

42495

42496

 42498

42487

42485

42489

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин