Фестивал на лалето в Истанбул - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на лалето в Истанбул
Автор: Peika.bg
Фестивал на лалето в Истанбул
Снимка: Daxis/Flickr

Елате в Истанбул през април и се насладете на фестивала на лалето!

От 2006 г. насам, всеки април градската управа в турския град засажда милиони лалета. Парковете, улиците, булевардите се превръщат в истинска цветна приказка. Предишни години броят на лалетата е достигал 30 милиона! Така че само можете да си представяте за каква пъстра гледка става въпрос.

През април можете да видите милиони лалета, в най-различни цветове, навсякъде в Истанбул. Но кулминацията на всичко това е в парка Емиргян. Той е един от най-големите обществени паркове в града и има няколко огромни градини с лалета. Паркът се намира в Сарийер, близо до втория мост на Босфора.

Фестивал на лалето в Истанбул
Снимка: Flickr.com

Лалето е един от традиционните символи на Истанбул. То е внесено от Иран преди векове, след което е облагородено и култивирано тук, докато любовта към лалетата не се превръща в истинска мания. Латинското название тюлипа (tulipa) идва от турската дума тюлбен (tulbent). Тя означава фин плат, с който се увива султанската чалма, наподобяваща цветето.

Фестивал на лалето в Истанбул
Снимка: Flickr.com

Пищните истанбулски градини с лалета са известни до 18 век, когато по време на въстание градът губи цветните луковици. За сметка на това растението поема пътя си към Европа. През 1554г. е донесено на Стария континент от германския посланик в Турция

Фестивал на лалето в Истанбул
Снимка: Flickr.com

По време на Фестивала на лалето ще можете да видите и други красиви цветя, засадени в различни форми във вълшебните истанбулски градини. 

Фестивал на лалето в Истанбул
Снимка: Flickr.com

Докато сте в Турция може да разгледате още: българската църква “Св. Стефан”,  двореца Долмабахче сарай,  Принцовите острови, музея „Миниатюрк”, както и да си направите разходка с кораб по Босфора и да видите „ Светлините на Истанбул". 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин