Фестивал на обредния хляб в Русе - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на обредния хляб в Русе
Автор: Peika.bg
Фестивал на обредния хляб в Русе

Второто издание на Фестивала на обредния хляб ще се проведе на Средновековната крепост Червен в събота, 24 юни. В него ще се включат читалища от регионите на Русе и Силистра. Организатор на събитието е Регионален исторически музей – Русе.

 

Фестивалът има конкурсен характер, а целта му е да покаже утвърдени през годините практики за изработването на обредни хлябове. По този начин ще бъдат демонстрирано и споделено знанието за местното наследство по отношение на старинните ритуали за безкръвно жертвоприношение, своеобразен дар към Бога.

Жури ще оценява обредните хлябове, а отличените ще получат плакети и грамоти.

Фестивал на обредния хляб в Русе

Паралелно с провеждане на конкурса ще има съпътстваща фолклорна програма – изпълнения на самодейци, индивидуални изпълнители и оркестър. Калина Михайлова от тутраканското село Шуменци, позната на изследователи и теренисти със своите кулинарни умения, свързани с местната кухня, ще приготви пред присъстващите мамалига. Ще представи и приготвен от нея обреден хляб.

Всички, изкушени от местното наследство и неговите традиционни и съвременни проявления, са добре дошли на Средновековния Червен на 24 юни от 11:00 ч.

Фестивал на обредния хляб в Русе

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин