Фестивал на розата в Казанлък (част 2) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на розата в Казанлък (част 2)
Автор: Боряна Кръстева

Тази година тържествата за 115-тия Фестивал на розата съвпаднаха и с честванията  в памет на саможертвата на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

С тържествена-заря проверка на площад „Севтополис“ в Казанлък бе почетена паметта на героите. Гостите и жителите на града бяха посрещнати с песента „Жив е той, жив е!“, изпълнена от „Смесен хор „Петко Стайнов“ при Народно читалище „Искра – 1860“. След това всички коленичиха в памет на великия поет-революционер и загиналите за свободата на България.

В тържествената заря-проверка участваха 61 Стрямска механизирана бригада с командващ зарята подполковник Георги Калчев и Военен духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада с диригент старши лейтенант Йордан Илиев.

Пресцентър на община Казанлък

***

По традиция последният празничен ден започна с пресъздаване на красивия ритуал „Розобер“, край Казанлък. След това по централния булевард в града премина цветно 5-километрово шествие „Мъдростта на розата“. В него участваха повече от 5 000 души. Зрителите, които съпровождаха шествието, бяха над 150 000!

Участие в него взеха всички детски градини и училища в града, спортни и танцови клубове, артистични формации от Стара Загора и селата около Казанлък, чуждестранни делегации и още много! 

Потопете се в духа на празничното шествие:

Фестивалът на розата 2018 подари на казанлъчани и техните приятели много радост и цветни емоции. Накрая всички здраво се хванаха за ръце на празнично хоро! Тo бе особено интересно за чуждестранните гости, които за първи път се сблъскваха с нашия народен танц. 

Прекрасната юбилейна Царица Роза 2018 Михаела Хаджиева благослови жителите на красивата Долина: „Да бъдат благословени дните ви, плодовете на вашия труд да се множат и нека запазим духа на този прекрасен празник, който ще ни събере отново през 2019г.!“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин