Фестивал на светлината в Лион (фотогалерия) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на светлината в Лион (фотогалерия)
Автор: Мира Янева

Всяка година през декември френският град Лион събира милиони хора от Франция и света, за да ги превърне в зрители на своето невероятно представление от светлина.

Нищо, че декември е мрачен месец, нищо, че слънцето залязва рано – вторият по големина град във Франция нощем е по-осветен, отколкото денем! Различните инсталации на Фестивала на светлината непрестанно сменят цветовете и формите си и затова на човек може да му се стори, че събитието продължава не четири дни, а четири седмици.

През 2014 г. (5-8 декември) десетки творби ще осветят Лион - включително 3-измерни инсталации, светлинни шоупрограми, 3D мапинг.

Каква е историята на Фестивала на светлината в Лион?

По традиция от векове жителите на Лион честват деня на Дева Мария на 8 септември. През 1852 г. обаче тържествата не могли да се осъществят, тъй като река Сона била излязла от коритото си. Празникът бил отложен за 8 декемви. На уречения ден обаче се извила буря и отново трябвало да бъде отложен. Когато късно вечерта виелицата утихнала, жителите на Лион спонтанно започнали да излизат по улиците на града със запалени свещи в ръце, за да отдадат почит към Богородица, чиято статуя е разположена в малката църква на хълма Фурвиер. 

Оттогава всяка година лионци запалват свещи и бегалски огньове на прозорците и балконите си. През последните десет години Фестивалът на светлината се превръща в голямо градско събитие със стотици светлинни артисти, които сътворяват чудеса от светлина. 

Разходете се виртуално из цветната зимна приказка във фотогалерията от Фестивала на светлината!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин