Фестивалът Дюгон на остров Ламу, Кения - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивалът Дюгон на остров Ламу, Кения
Автор: Елена Исаева

Кения е една прекрасна страна, много различна от нашата, с уникална природа, красиви паркове, интересни диви животни, странна, но вкусна кухня и още много други интересни неща, които може да видите тук.

Били ли сте някога в Кения, и по – точно на остров Ламу? Това е едно очарователно място в центъра на света, древен остров, с полуразрушени за съжаление древни крепости, с калдъръмени улици и сгради, построени от коралова скала и мангрова дървесина. Едноименният град Ламу е най – старият на територията на Кения, най – запазеното селище на племената суахили в Източна Африка, основан някога от търговци на слонова кост и кехлибар, процъфтяващ център на безмитна зона за злато.

Фестивалът Дюгон на остров Ламу, Кения
Снимка: wikipedia

 

В топлите води на Индийския океан по крайбрежието на острова живее големият морски бозайник – дюгон, който обича плитките крайбрежни райони. Поради огромните му размери, които достигат до 3 метра на дължина се разказват легенди за морски приказки за пеещи русалки, наполовина риби, наполовина жени. Дюгонът е познат още и като морска крава, но за съжаление в наши дни това е вид, застрашен от изчезване. В чест на този величествен бозайник, всяка година през месец май се провежда фестивал на дюгона. Съсредоточен е в Ламу таун – древно търговско пристанище, откъдето някога са изнасяли слоновата кост. Старинните каменни сгради, преплетени с арабска архитектура са станали повод градът да бъде приет под защитата на ЮНЕСКО, като най – старото и добре запазено селище.

Фестивалът на дюгона представя традициите в културата на племето суахили, като пресъздава атмосферата на селския живот. Може тук да намерите торба с късмети, провеждат се томболи, рисуват се лицата на хората. Организират се също и кучешко шоу, както и най – интересното състезание с магарета. За времето на провеждането му в града се създава изключителна атмосфера на веселие, танци, представяне на традиционни местни обичаи, костюми, маски.

Фестивалът Дюгон на остров Ламу, Кения
Снимка: wikipedia

 

Кения е страна на древни традиции и обичаи, съхранени от времето на възникването и през 7 век. На територията на страната има над 50 национални паркове и резервати, с богат животински свят. Природата и е уникална, с разнообразие от грамадни планини, пустини, пясъчни плажове и тучни зелени хълмисти райони. Добре застъпени и развити в икономиката на страната са земеделието и туризма. Основните туристически атракции са фотосафаритата, провеждани в националните паркове и резервати за дивеч, изсториеските крепости и джамии, известните пейзажи във форма на бяла шапка в планината Кения, източноафриканската рифтова долина, чаените плантации в Керичо, плантациите за кафе в Тика, плажовете по крайбрежието и не на последно място величественият планински масив Килиманджаро в пограничната част с Танзания. С цялото това разнообразие и величие от природа, история и културни традиции, страната е притегателен център за милиони туристи. Тук за всеки вкус има по нещо, ако цялото това богатство представлява интерес за вас, то не се колебайте, хващайте самолета и се отдайте на насладата на сетивата, вземайте с пълни шепи от тези красоти.

Не пропускайте разбира се да отидете и на някое сафари в един от многото резервати в Кения, изживяването определено си заслужава и няма да съжалявате. Адреналинът ще ви държи дълго след като се приберете у дома.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин