Фестивали на мъртвите по света - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивали на мъртвите по света
Автор: Peika.bg
Фестивали на мъртвите по света
Снимка: pixabay

От паради на скелети и захаросани черепи до празници и пищно украсени олтари, ето всичко, което трябва да знаете за празнуването на Día de los Muertos в Мексико... както и къде другаде по света се празнува фестивал на мъртвите?

Дали Денят на мъртвите е мексиканския Хелоуин?

Día de los Muertos или Денят на мъртвите, се провежда приблизително по същото време, но, както посетителите бързо ще разберат, става дума по-малко за плашене на хората и повече за празнуване. Темата е смъртта, но това е жизнеутвърждаваща експлозия от пеене, паради и веселби.

Значи Денят на мъртвите е празник?

Да, Мезоамериканските култури гледат на смъртта като на причина за ценене на живота, а не на траур, който се смята за неуважение. Ацтеките създали буен фестивал (първоначално провеждан през лятото) в чест на Mictecacihuatl, митологичната Дама на мъртвите, която е принесена в жертва.

За двата дни на фестивала се казва, че подземният свят е отворен, позволявайки на починалите души да се върнат на Земята. След испанската колонизация на Мексико през 16-ти век, фестивалът се слива с християнските празници около деня на Вси светии (1 ноември; денят след Хелоуин); датата се променя и фестивалът се превръща в смесица от ацтекски ритуали и католически празници.

Какво се случва по време на Día de los Muertos?

Прелюдията към Día de los Muertos е известна като Денят на малките ангели (1 ноември), който кима към историята на Mictecacihuatl и празнува онези, които са починали млади – с играчки, мляко и сладкиши, предлагани на гробовете на деца.

Следващият ден (2 ноември) носи версията за възрастни, тъй като бутилки текила и мекал (ликьор, направен от агаве) се предлагат на гробовете заедно с лични дрънкулки и сладкиши, включително захарни черепи.

Значи не всичко е едно голямо парти?

Ядрото на Деня на мъртвите е дълбоко и лично, въртящо се около домашно приготвени празници и пищно украсени временни олтари (ofrendas). Но празненствата неизменно се разливат по улиците, където празнуващите се обличат като скелети и купонясват.

Къде можете да изживеете Деня на мъртвите като посетител?

Точно както отделните тържества са персонализирани, те също варират от място на място. В град Пацкуаро в щата Мичоакан хората от околностите се събират на брега на едноименното езеро, качват се в канута и се отправят към остров Джаницио за целонощно бдение.

На други места празненствата са интензивни - в южния щат Оахака, особено в малкия град Тукстепек, където местните жители създават сложни шарки по улиците от дървени стърготини, листенца и борови иглички. Но почти навсякъде в Мексико ще намерите парти.

Най-добрите места за празнуване на Деня на мъртвите

Още 3 фестивала на мъртвите по света...

Barriletes Gigantes, Гватемала

Има фестивали, подобни на Деня на мъртвите в Южна и Централна Америка. В Гватемала - Barriletes Gigantes се провежда на Деня на вси светии и се отбелязва с правенето и пускането на огромни хвърчила (някои с ширина над 12 метра) над гробовете на мъртвите. Местните също приготвят fiambre, ястие от салата и колбаси, което може да включва повече от 50 съставки.

Цинмин, Китай

За фестивала Qingming в началото на април, известен като Ден на почистване на гробници, китайците отдават почит на близките си починали, като помитат гробове и правят дарения. В деня, който се основава на конфуцианските учения, хората често ядат зелени кнедли qingtuan, пълни с паста от червен или черен боб.

Обон, Япония

Обон, или просто Бон, е японски будистки фестивал в чест на духовете на предците на хората, който се провежда в средата на юли или средата на август в зависимост от региона. Освен посещения на гробове и дарения, забележителните традиции включват танци на обон (bon odori) и окачване на червени фенери пред къщите. В края на фестивала се казва, че плаващите фенери водят духовете обратно в техния свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин