Фиджи - красив архипелаг, сгушен в сърцето на Южния Пасифик - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фиджи - красив архипелаг, сгушен в сърцето на Южния Пасифик
Автор: Peika.bg
Фиджи - красив архипелаг, сгушен в сърцето на Южния Пасифик
Снимка: Unsplash

Представете си бели пясъчни плажове, чисти сини води и тучни зелени гори. Това е Фиджи- красив архипелаг, сгушен в сърцето на Южния Пасифик. Фиджи обаче е повече от просто красиво лице; това е съкровищница от култура, история и уникални природни чудеса.

Ще разкрием 15 забавни факта за Фиджи, които ще ви накарат да стегнете багажа си и да се потопите в този тропически рай:

Архипелаг от над 300 острова

Фиджи се състои от 333 тропически острова, разпръснати на 200 000 квадратни километра в Тихия океан. Само една трета от тези острови са населени, като всеки от тях има уникална красота и чар.

Пропускът на линията на смяна на датите

Фиджи е точно на запад от линията на смяна на датите. Въпреки това, за да поддържа синхрон с основните си търговски партньори, включително Австралия и Нова Зеландия, линията е извита около Фиджи. Това я прави една от първите страни, които посрещат новия ден.

Разнообразно население

Фиджи е смесица от култури. Коренните фиджийци, индо-фиджийците, европейците, китайците и другите жители на тихоокеанските острови всички наричат Фиджи свой дом, като допринасят за жизненото му мултикултурно общество.

Кава, традиционната напитка

Ако посетите Фиджи, вероятно ще бъдете поканени да участвате в традиционна церемония по кава. Кава, леко наркотична напитка, направена от корена на растението кава, е неразделна част от културата на Фиджи.

Мека за гмуркане

Известен като „Световната столица на меките корали“, оживените коралови рифове и разнообразният морски живот на Фиджи го превръщат в предпочитана дестинация както за гмуркачи, така и за всякакви морски ентусиасти.

Фиджи време

Във Фиджи има „време“, а има и „време на Фиджи“. Тази местна концепция се отнася до спокойния ритъм на живот, където крайните срокове и бързането са чужди понятия. Всичко е да живееш за момента.

Тропическият рай на Холивуд

Зашеметяващите пейзажи на Фиджи привлякоха окото на холивудските режисьори. Страната е послужила като фон на няколко филма, включително „Cast Away“ на Том Ханкс и популярното риалити шоу „Survivor“.

Първият екорегион в света

През 2005 г. Фиджи обяви Големия морски риф, известен като Cakaulevu, за първия екорегион в света. Това усилие за опазване има за цел да запази морския живот и биоразнообразието на рифа.

Национален спорт: Ръгби

Ръгбито не е само спорт във Фиджи; това е страст. Националният отбор по ръгби е един от най-добре представящите се в света, като дори спечели златния медал на Олимпийските игри през 2016 г.

Значителна история от Втората световна война

По време на Втората световна война Фиджи бил важен център за съюзническите сили. Посетителите могат да разгледат многобройни исторически обекти, включително огневи позиции, писти и казарми, разпръснати из островите.

Островите Маманука

Островите Маманука, група от 20 острова във Фиджи, са известни със своята зашеметяваща красота. Един от тези острови, Монурики, е мястото на заснемане на филма „Cast Away“.

Традиционни фиджийски татуировки

Татуирането или „veiqia“ е традиционна практика във фиджийската култура, особено сред жените. Въпреки че практиката беше леко замряла, сега се възражда като част от усилията за опазване на културата.

Свещената Табуа

Във фиджийската култура зъбът на кашалота или „табуа“ има дълбоко културно значение. Традиционно използван в церемонии, той символизира уважение и все още се използва днес при важни социални и политически събития.

Фиджийска кухня

Фиджийската кухня е възхитителна комбинация от местни продукти и международни влияния. Основните продукти включват пресни морски дарове, таро, кокос и маниока. 

Легендарните огнеходци

Остров Бека е дом на племето Савау, известно с традиционната си церемония по ходене на огън. Тази древна традиция, наподобяваща нашето нестинарство, включва ходене върху горещи камъни или жарава, спектакъл, който продължава да удивлява посетителите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин