Фонтаните на Париж - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фонтаните на Париж
Автор: Елена Исаева

Париж, град на романтика, история, култура, кулинария, изкуство и какво ли още не. Място, което е любимо на милиони жители на света и определено има защо.

Париж, столицата на Франция, е известен със своите изящни фонтани, които подчертават красотата на обществените пространства. Ето 12 от най-интересните фонтани в Париж, заедно с подробна информация за всеки от тях:

Фонтаните на Париж
Снимка: pixabay.com

1.Fontaine Saint-Michel: Разположен на площад Saint-Michel, Fontaine Saint-Michel е грандиозен фонтан, украсен със скулптури, представящи Архангел Михаил, побеждаващ дявола. Проектиран е в края на 19 век от Габриел Давиуд.

2.Fontaine des Innocents: Разположен в сърцето на Париж, близо до квартал Les Halles, Fontaine des Innocents е исторически фонтан от епохата на Ренесанса. Разполага с централна колона, заобиколена от скулптури, изобразяващи нимфи и херувими.

3.Fontaine des Mers: Намерен на Place de la Concorde, Fontaine des Mers е монументален фонтан, украсен със скулптури, представящи морски същества, нимфи и тритони. Проектиран е през 19 век от Жак Игнас Хиторф.

4.Fontaine de l'Observatoire: Разположен в Jardin Marco Polo, част от Jardin du Luxembourg, Fontaine de l'Observatoire разполага с централна колона с позлатена армилярна сфера на върха. Проектиран е през 19 век от Габриел Давиуд.

5.Fontaine du Palmier: Разположен на Place du Châtelet, Fontaine du Palmier е забележителен фонтан, доминиран от позлатено палмово дърво. Построен е в началото на 19 век в чест на военните победи на Наполеон.

6.Fontaine Louvois: Намерен на едноименния площад, Fontaine Louvois е неокласически фонтан, проектиран от Луис Висконти. Разполага с централна колона със статуи, изобразяващи речни богове и алегорични фигури.

7.Fontaine des Quatre Saisons: Разположен в Parc de la Villette, Fontaine des Quatre Saisons (Фонтанът на четирите сезона) е модерен фонтан, проектиран от Alain Provost. Състои се от четири скулптури, представящи сезоните.

8.Fontaine de l'Abreuvoir: Разположен в живописния квартал Монмартър, Fontaine de l'Abreuvoir е очарователен фонтан, украсен с барелеф, изобразяващ лозе. Това е популярно място за посетители, които изследват артистичния квартал.

9. Fontaine du Fellah: Намерен в Jardin du Luxembourg, Fontaine du Fellah изобразява селско момиче, което налива вода от буркан. Това е един от няколкото фонтана в градината и допринася за нейната спокойна атмосфера.

10. Fontaine du Regard de la Lanterne: Разположен в Parc des Buttes-Chaumont, Fontaine du Regard de la Lanterne разполага с малък водопад, който се спуска в басейн. Това е спокойно и идилично място в парка.

11.Fontaine des Quatre Parties du Monde: Разположен в Jardin du Palais Royal, Fontaine des Quatre Parties du Monde (Фонтанът на четирите континента) се състои от четири статуи, представляващи Европа, Азия, Африка и Америка. Проектиран е през 18 век.

12.Fontaine du Château d'Eau: Намерен на Square du Temple, Fontaine du Château d'Eau е очарователен фонтан с централна колона с водни чучури и басейни. Това е популярно място за почивка на местните жители и посетителите.

Фонтаните на Париж
Снимка: pixabay.com

Тези фонтани в Париж допринасят за естетическата привлекателност на града и служат като централни точки в неговите паркове, площади и квартали. Техният артистичен дизайн и историческо значение ги правят интригуващи забележителности както за местните жители, така и за туристите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин