Фото сряда: Новият живот на стария трабант - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фото сряда: Новият живот на стария трабант
Автор: Албена Пехливанова

Трабантът със сигурност не е колата с най-добрата репутация на света. В България я наричахме картонена, на запад й казват пластмасова.

През 1989 г. трабантът е обявен за кола на годината заради ролята си в падането на Берлинската стена - много от източните германци се стичат в Западна Германия със своите трабанти. От друга страна, обаче, по това време все повече германци започват да изоставят возилата си с тази марка, защото ги свързват с комунистическа Източна Германия, а и трабантът отдавна се слави като най-ужасната кола в света.

И ако до преди няколко години малцина бяха онези, които смееха да се покажат по улиците зад волана на трабант, сега символът на някогашната ГДР се превръща в страст за колекционерите, които го трансформират, боядисват и... предлагат за разходка на туристите в Берлин.

По улиците на германската столица можете да видите трабант в леопардова, тигрова и всякаква друга петниста окраска, трабант-кабрио, трабант-лимузина... Можете и да се качите на шофьорското място и да пофучите по берлинските улици. Стига да не ви пречи да ви изпреварват колоездачи...

Ако досега не сте шофирали трабант, ще са ви нужни малко инструкции в началото, но се свиква бързо. В Берлин, Дрезден и още няколко германски града няколко компании организират туристическа обиколка с трабант - или сафари с трабант, както я наричат. 

В крайна сметка, за да разбереш настоящето на една държава, трябва да видиш миналото й. Или да го шофираш.

 

Тази разходка ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин