Резерват Сребърна: Птици и плаващи острови - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Резерват Сребърна: Птици и плаващи острови
Автор: Мария Ангелова

Вероятно свързвате езерото Сребърна с птици, птици и пак птици. Птиците от картинките в учебниците по биология. Малцина знаят обаче, че при внезапно вдигане на нивото на водата от брега се откъсват плаващи тръстикови островчета и се носят свободно по повърхността. И именно на тези островчета най-много обичат да гнездят птиците (да се върнем на темата). Плаващите острови са причина за постоянно променящата се шарка на езерото, когато го погледнете отвисоко.

Освен тях резерватът Сребърна си има и един истински остров – Девня, който се намира в река Дунав. Той е любимо място за почивка на местните хора, особено през лятото. Има хубав плаж със ситен пясък, водата е бистра и дъното е плитко. Ако искате в Сребърна да отмаряте като сребренци, на брега на селото, срещу острова, има изградени рибарски къщички, където можете да попитате някой от рибарите за превоз. Ако ви се плава по Дунав, също е достатъчно да попитате на място – хората са много мили и с радост ще ви помогнат.

И тъй като все пак сте в Сребърна, не можете да пропуснете птичия свят. Истината е, че дори и да не сте орнитолог, няма как да не се загледате с интерес в птиците, когато са толкова близо до вас. Изградените пътеки минават понякога съвсем близо до гнездата им. Можете да видите дори и тези, които са в центъра на езерото – но без да се налага да се промушвате измежду папрати и тръстики, а на плазмен екран в Природонаучния музей на брега, като предаването е в реално време и със звук.

Самите пешеходни пътеки минават по хълмовете покрай езерото, откъдето се разкриват невероятни панорамни гледки отвисоко към него. По пътя има много беседки и пейки, където да си почивате, има и барбекю кътове, а за рибарите – място за спортен риболов. Най-добре обаче се отправете към наблюдателните кули и заслоните, които са специално пригодени, за да видите лебедите, къдроглавите пеликани, чаплите, кормораните, ибисите, патиците, гъските и други, много от които застрашени от изчезване видове. Оглеждайте се и за видри, езерни раци и степна скачаща мишка. А кога за последно видяхте водна лилия в естествената й среда?

Излезте на разходка в ясна лунна нощ, за да се уверите сами защо една от най-разпространените легенди за името на Сребърна е, че идва от сребристите отблясъци на луната във водите на езерото нощем. Още от първите османски данъчни документи селището се нарича Сребърна река, а след това „река“ отпада. Според други версии е кръстено на хан Сребрун или на сребърното съкровище, за което се вярва, че е заровено в района. Хубавото на легендите е, че можете да вярвате, в която си поискате.

Маршрути: Около езерото са изградени екопътеки, които са с различна дължина – за половин ден, един ден или два дни. Минете през Природонаучния музей, за да ви насочат. Можете да си направите разходка и до съседното село Ветрен, където има рибарски пристан и можете да хапнете прясна рибена чорба и да разгледате етнографска изложба, посветена на риболова. Отскочете и до Силистра или Тутракан за ден.

Полезна информация: Сребърна е на 16 км от Силистра и само на 2 км от Дунав. Дълбочината на езерото е между 1 и 3 м, поради което много често се заблатява. В село Сребърна има къщи за гости, в които можете да отседнете. От 1983 г. резерватът Сребърна е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО – не късайте растения и пазете природата.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин