Франкфурт - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Франкфурт - забележителности за един уикенд
Автор: Таня Стоилкова
Франкфурт - забележителности за един уикенд

Каквото и да кажем за Франкфурт, сигурно ще бъде недостатъчно. Този  стар имперски град днес е икономически, търговски и транспортен център не само на Германия, но и на Европа. Цялото име на града е Франкфурт на Майн, тъй като е разположен по бреговете на река Майн. Често го наричат “Майнхатън” по аналогия с квартала Манхатът в Ню Йорк, а причината за това са многото небостъргачи в центъра на града.

 

Освен на модерни сгради, Франкфурт е и дом на много музеи, галерии, градини, културни събития и на много истории. Тук през Средновековието са се извършвали коронациите на немски крале. Франкфурт е един от десетте най-добри града за живеене и развиване на бизнес, но ако попаднете там само за уикенд, ето какво да не изпускате.

Кулата Майн (Main Tower) - Най-добрият начин да видите града е от върха на небостъргач Майн. Кулата получава това име, тъй като се намира в близост до реката. От 200 метра височина ще се насладите на фантастичните гледки, които се откриват пред вас. Майн е най-известния небостъргач във Франкфурт, въпреки че е четвърти по височина. Част от кулата е превърната в изложбено пространство, а ако ви е трудно да се откъснете от необятната гледка, може да хапнете в ресторанта на Майн Тауър. 

Къщата и музеят на Гьоте (Goethe-Haus) - Франкфурт има привилегията  да бъде родно място на един от най-великите немски писатели Йохан Волфганг фон Гьоте. Къщата, в която той е роден през 1749 г. и живял там до 1765 г., когато заминава за Лайпциг да учи право, била разрушена през Втората световна война. Днес тя е напълно възстановена с оригиналните мебели, картини и книги на семейство Гьоте. Много стаи ще ви потопят в тогавашния живот на заможната фамилия. Минете през трапезарията с разкошен декор и стигнете до стаята на последния етаж, където малкият Гьоте си е играл със своя куклен театър, който получава като коледен подарък от баба си, едва, когато е на четири години. В същата тази стая той пише някои от ранните си творби.

39261

В съседство на къщата на Гьоте се намира Mузеят на Гьоте. В галерията с 14 стаи са изложени произведения на изкуството от времето на писателя, включително шедьоври от късния Барок и Романтичния период. 

Франкфурт почита славата на Гьоте и с други забележителности, носещи неговото име. Кулата Гьоте (Goethe Tower) е дървено съоръжение, високо 43 метра и предлага отлична гледка към града. А улица “Гьоте” (Goethestrasse) е приютила много бутици, артгалерии и кафенета.

Площад Рьомерберг (Römerberg). Историческото сърце на Франкфурт е Старият град (Altstadt), в сърцето на стария град се намира живописният площат Рьомерберг, а в центъра на площада - Фонтанът на правосъдието (Gerechtigkeitsbrunnen). Това е най-оживената пешеходна зона в града, приютила редица забележителности, а за самия площад казват, че е най-красивият във Франкфурт. Разходката тук е задължителна, ако искате да се пренесете в миналото и да видите и друго лице на Франкфурт.

39263

Рьомер (Römer) е комплекс от 11 прекрасни стари сгради, строени между 15-и и 18-и век. Няма как да пропуснете Старото кметство (Altes Rathaus), готическата църква от 14-и век “Св. Леонард” (St. Leonhard), църквата “Св. Никола” (St. Nicholas), известна със своите камбани. Покрай Коледа този площад става още по-вълшебен, защото е основното място, на което се провежда коледния базар във Франкфурт. 

Църквата Св. Павел (Paulskirche). За църквата “Св. Павел” казват, че е люлка на немската демокрация. Първият свободно избран немски парламент се среща тук за първи път през 1849 г., а църквата става негово седалище. Сградата не се използва повече като църква.

39255

Днес е едно от най-важните места във Франкфурт за срещи и специални събития, като едно от тях е в рамките на ежегодния Фестивал на книгата, който е най-важното издателско събитие в света. Църквата е известна още с това , че през 1963 г. тук произнася реч президента на САЩ Джон Кенеди.

Шопинг във Франкфурт - Ако намерите време за шопинг, то вашето място е търговската улица Цайлщрасе (Zeil Strasse). Тази пешеходна зона е основното място за пазаруване във Франкфурт и често я наричат “Немското Пето авеню”. Тук може да намерите всичко - от изтънчени бутици до магазини с достъпни цени, както и десет етажния търговски център Zeilgalerie.

Природонаучния музей Зенкенберг (Naturmuseum Senckenberg) е един от най-модерните музеи на естествената история в Европа. В него са изложени хиляди експонати, сред които египетски мумии, вкаменелости на земноводни животни, най-голямата в света колекция от препарирани птици, богата изложба, която очертава развитието на човечесто и много други.

39256

Многобройни дисплеи пък ще ви потопят в биологичното разнообразие на нашата планета и еволюцията на организмите. Най-голямата забележителност и притегателна сила обаче си остава експозицията от скелети на големи динозаври. Няколко динозавъра с естествен размер поздравяват гостите още в предната част на музея. 

Винени кръчми в Захсенхаузен (Sachsenhausen) - Най-добрият начин да се потопите в един град е като опитате местните ястия и напитки. В околностите на Франкфурт се произвежда ябълково вино (Apfelwein), а най-доброто място, на което да го опитате е винените кръчми в квартал Захсенхаузен. Калдъръмените улички не само ще направят разходката ви приятна, но и ще ви отведат до някои от най-старите и най-хубави кръчми за вино. Кварталът се намира южно от стария град. 

Кулата Ешенхаймер (Eschenheimer Turm) - Построена в началото на 15-и век тя остава най-добрата реликва от старите стени на града. Висока около 47 метра, кулата все още впечатлява със своите размери. Тя е една от най-старите и непроменени сгради в центъра на града.

39254

Днес, в нея се помещават кафене и заседателни зали, използвани от местните исторически общества. 

Алеа на музеите (Museumsufer). Независимо дали обичате музеите или не, тук със сигурност ще намерите нещо интересно, а това, че е разположена на брега на река Майн ще направи разходката ви още по-приятна. Така наречената алеа на музеите представлява забележителна селекция от 12 отделни музея, всеки посветен на нещо различно и интересно. Щедел (Städel) е един от най-видните музеи за изобразително изкуство. Тук  може да намерите творби на Рембранд, Ботичели, Реноа, Гоя и други. Трябва да отбележим също Музея на световните култури  (Museum der Weltkulturen). Колекцията от над 65 хиляди артефакти от Азия , Африка, Северна и Южна Америка го прави един от най-добрите етноложки музеи в Европа. Музеят на Античната скулптура (Städtische Galerie Liebieghau) е дом на египетски, гръцки, римски скулптури и други артефакти. Интересен е и Музеят на филма  (Deutsches Filminstitut) , в който могат да се разгледат експонати свързани с братята Люмиер и историята на киното. Музея за приложни изкуства  (Museum für Angewandte Kunst Frankfurtor) пък съхранява предмети, представящи европейското и азиатско декоративно изкуство. Музеят на иконите (Ikonenmuseum) е приютил богата колекция от руски, български, гръцки и други икони. 

Жокер: Всяка събота тук се организира flea market (битпазар) и може да се сдобиете с ценни находки на ниски цени. 

Старата опера/Операта Алте (Alte Oper). Опера Алте е едно от най-важните места за провеждане на концерти във Франкфурт. Построена е в стила на Италиянския зрял ренесанс през 1880 г. Разрушена е през втората световна война, но е възстановена през 1981 г. с нов декор.

39257

На същия площад (Opernplatz) се намира и новата опера на града.

Музеят за модерно изкуство (Museum für Moderne Kunst) е една от най-важните галерии за съвременно изкуство в Европа. Намира се в самото сърце на града и впечатлява както с богатите си колекции на творби от над 450 водещи артисти от 1960 г. до днес, така и с уникалната си архитектура. Местните оприличават триъгълната сграда на парче торта. 

Ботаническата градина (Palmengarten) е мястото, което ще ви отведе на едно пътешествие из градините на света. Растения от саваните на Африка, екзотични растения от тропически гори, палми, орхидеи, папрати, цъфнали градини от Европа… или казано с цифри - може да видите над 6000 вида растителни видове от цял свят.

39259

В ботаническата градина има места за пикник, детска площадка и много забавления, сред които - разходка с лодка. Ще ви дадем и още един жокер, в случай че сте в ботаническата градина. Само на няколко минути пеша от нея се намира Кулата на Европа (Europaturm), която си заслужава да се посети, заради платформата с красива гледка. 

Римокатолическата катедрала “Св. Вартоломей” (Dom St. Bartholomäus) е построена от червен пясъчник в готически стил между 13-и и 15-и век. Висока е 95 метра и все пак успява да се откроява в този град на небостъргачи. Тук са се състояли коронациите на императорите между 1562-1792 г. и така става една от малкото църкви в Германия, която може да се нарече Императорска катедрала.

39258

Под кулата се намира прекрасното разпятие от Ханс Бакхофен, изваяно през 1509 г. В катедралата се намира надгорбната плоча на цар Гюнтер фон Шварцбург, а също така и черепа на Свети Вартоломей. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин