Френска Полинезия в 30 кратки факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Френска Полинезия в 30 кратки факта
Автор: Елена Исаева

Френска Полинезия е красива и богата на култура отвъдморска общност на Франция в южната част на Тихия океан. Ето 30 факта за този зашеметяващ регион:

Френска Полинезия се състои от 118 острова и атола, разположени на пет архипелага: Социалните острови, архипелаг Туамоту, Маркизки острови, Австралски острови и острови Гамбиер.

Френска Полинезия в 30 кратки факта
Снимка: pixabay.com

Таити, най-големият и най-гъсто населен остров, е административен център и столица на Френска Полинезия. Основният му град е Папеете.

Официалните езици са френски и таитянски, като френският е основният административен език.

Френска Полинезия е известна със своите чисти тюркоазени води, девствени плажове и зашеметяващи коралови рифове, което я прави популярна дестинация за гмуркане с шнорхел и гмуркане.

Остров Бора Бора често се смята за една от най-красивите и романтични дестинации в света, известен със своите надводни бунгала.

Маркизките острови, известни със своята груба красота и изолация, вдъхновяват художници като Пол Гоген и Херман Мелвил.

Таити и неговите острови са били заселени за първи път от полинезийци преди повече от хиляда години. Хората се гордеят със своето полинезийско наследство и култура.

Традиционното полинезийско изкуство на татуиране, известно като "татау" на таитянски, има дълга история и все още е значителна част от културата.

Френска Полинезия е популярна дестинация за меден месец и сватба, като много двойки избират да сключат брак на красивите й плажове.

Френска Полинезия в 30 кратки факта
Снимка: pixabay.com

Таитянският танц, наречен "ори Таити" или "таитянски танц", е важен културен израз, включващ ритмични движения на бедрата и живи костюми.

Валутата, използвана във Френска Полинезия, е френският тихоокеански франк (CFP).

Местната кухня включва пресни морски дарове, тропически плодове и традиционни ястия като poisson cru (салата от сурова риба) и хлебно дърво.

Индустрията за черни перли е значителна във Френска Полинезия, особено на места като архипелага Туамоту.

Островите имат тропически климат с влажен сезон от ноември до април и по-сух сезон от май до октомври.

Френска Полинезия е френска отвъдморска общност, което означава, че е неразделна част от Франция и Европейския съюз.

Територията има силна туристическа индустрия, като посетителите са привлечени от нейната естествена красота, жизнена култура и водни спортове.

Годишният фестивал Heiva е празник на полинезийската култура, включващ традиционна музика, танци и спорт.

Островите Gambier, на югоизток, са известни с историческото си значение и са дом на много църкви и манастири.

Известните полинезийски мореплаватели, които можеха да навигират в необятния Тихи океан, използвайки само звездите и природните знаци, бяха от тези острови.

Manua Expanse, голяма защитена морска зона, заобикаля островите Gambier и е дом на разнообразен морски живот.

Валутата, френският тихоокеански франк (CFP), е обвързана с еврото и е широко приета на цялата територия.

Националното знаме на Френска Полинезия включва френския трикольор и таитянския символ "Таура", представляващ полинезийски бог.

Много филми и телевизионни предавания са използвали зашеметяващите пейзажи на Френска Полинезия като фон за своите сцени.

Атолите на архипелага Туамоту са известни със своите зашеметяващи лагуни, което ги прави рай за гмуркачите и гмуркачите с шнорхел.

Отдалечените австралийски острови са известни със своята непокътната красота и са фантастична дестинация за любителите на природата.

Френска Полинезия е популярно място за любителите на ветроходството и разходките с лодка, като много от тях изследват множеството острови и кристално чистите води в региона.

Емблематичните бунгала над водата са уникална характеристика на луксозните курорти във Френска Полинезия, предлагащи зашеметяващи гледки и директен достъп до лагуната.

Френска Полинезия има своя уникална пощенска система, различна от тази във Франция, и издава собствени пощенски марки.

Територията е известна със своите традиционни състезания и състезания по кану с аутригер, които са значителна част от културата.

 

Френска Полинезия е забележителна комбинация от френска изтънченост и полинезийска култура, предлагаща уникално и незабравимо изживяване за пътници, които търсят приключения, красота и културно потапяне в тропически рай.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин