GLO BAL KAN - един нов прочит на фолклора! - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
GLO BAL KAN - един нов прочит на фолклора!
Автор: Боряна Кръстева
GLO BAL KAN - един нов прочит на фолклора!

Фолклор - от България, Балканите и цял свят, пречупен през призмата на виртуозни музиканти - това е групата Glo Bal Kan Project.

Сформирана сравнителни скоро - през есента на 2017 г., тя събира в себе си едни от най-утвърдените музиканти: Недялко Недялков – кавал, Владимир Кърпаров – саксофон, Петър Миланов – китара и Стоян Янкулов – Стунджи – ударни.

Идеята за създаването на този вълшебен проект е на Недялко Недялков. Воден от желанието да представи автентичната, фолклорна музика в собствен аранжимент, той събира на едно място доказали се артисти, жадни да творят нещо различно.

Ако ви е любопитно да чудете какво е то, заповядайте на джаз фестивала A to Jazzмежду 6 и 8 юли в Южния парк, в София. А сега разберете малко повече за GLO BAL KAN от създателя на групата - Недялко Недялков!

Glo Bal Kan Project – какво означава името ви и как го измислихте?

Името на нашата група "Гло Бал Кан" е съчетание от глобално и балканско. Това звучене и усещане се опитваме да го пресъздадем в нашите авторски пиеси и дори когато интерпертираме други автори, като например Астор Пиацола. Ние вмъкваме по нещо характерно - уникалната орнаментика и неравноделни размери, взаимствани от българския фолклор, който ни отличава от останалите световни музикални стилове и жанрове, и подчертава оригиналността в едни такива музикални съчетания, каквито са характерни за стила на нашата група.   

GLO BAL KAN - един нов прочит на фолклора!

Всички в групата са утвърдени музиканти, със собствен стил и виждане за музика, как се работи с хора, които вече са признати в своята област?

Съвместната работа с утвърдени и доказали себе си музиканти е много приятна. Нещата се случват с лекота, всеки един дава своя неповторим принос в създаването на една композиция. 

GLO BAL KAN - един нов прочит на фолклора!

А какво е общото между българския фолклор и джаз музиката?

Общото за мен между джаза и българския фолклор е в свободата на духа и музикалната мисъл. Това, че можеш в момента на импровизация да вмъкваш и развиваш, заедно с останалите музиканти около теб, нови и неочаквани музикални хрумвания е нещо толкова неповторимо и оригинално, че трудно се намира подобен аналог за сравнение. 

GLO BAL KAN - един нов прочит на фолклора!

Вие ще участвате на джаз фестивала A to Jazz, между 6 и 8 юли в Южния парк, в София. Какво музикално вълшебство ще представите там?

На фестивал A to Jazz ще представим най-новите ни авторски композиции, които много скоро ще могат да бъдат чути в нашият първи CD албум "GloBal-Kan".

GLO BAL KAN - един нов прочит на фолклора!

Какво е посланието на вашата музика?

Посланието, което отправяме с нашата музика е, че това е най-универсалният език във Вселената, чрез който можем да общуваме свободно помежду си, да даряваме емоции и усещания, които оставят трайни следи в човешките души, въздействат на ума и мисълта и ни помагат да бъдем по-благородни и добри!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин