Габровската котка - символ на енергийна ефективност - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Габровската котка - символ на енергийна ефективност

За габровци казват, че за да не плащат на коминочистач, пускат котката през комина със запален вестник на опашката. Казват и че режат опашките на котките, за да се затваря по-бързо след тях вратата и да не изстива стаята. Габровската котка с отрязана опашка в миналото е пазила топлината на дома, а в новото време е символ на енергийна ефективност. Затова пестеливите габровци я издигат на пиедестал и я считат за емблема на града си.

Черната котка с отрязана опашка, дело на българския скулптор Михаил Бенчев, е символ на Дома на хумора и сатирата. Тя е изработена през 1979 г. съобразно габровския принцип „От нищо – нещо!”. За направата й са използвани възможно най-евтините трайни материали по онова време – 300 кг пирони, тел и малко боя.

Тази котка не е с отрязана опашка, защото пестеливите габровци не биха си хабили напразно ножицата за желязна опашка. За сметка на това, тя е дарена със способността да изпълнява желанието на всеки, който й сподели съкровената си мечта:

Котката пипни, 

желанието си й прошепни

и тя ще го осъществи!

На 1 април 2010 г. габровци тържествено откриват и паметник на прочутата габровска котка с отрязана опашка, а музеят „Дом на хумора и сатирата” се обогатява с още една атракция.

Веселата къща приютява под своя покрив бронзовата композиция, дело на габровския скулптор Георги Балабанов. Паметникът на габровската котка е дарение от двама габровци - д-р Тодор Шандурков – един от сценаристите на габровския карнавал, и автора Георги Балабанов.

Бронзовият паметник е по-висок от човешки бой, а в него по интересен начин са вплетени изображенията на други габровски забележителности – мостът над река Янтра, старата часовникова кула, църквите, дори водното колело, задвижвало чарковете в старите занаятчийници.

Котката примамва посетителите в Дома на хумора с любопитно обещание, което се чете в основата на паметника:

Ако сега монета пуснеш в мен

щастлив ще бъдеш всеки ден.

В замяна аз ти обещавам

щастието ти да умножавам,

че и на други да дарявам.

С парите хората ще уча

как със шега и пестеливост да сполучат.”

Габровци твърдят, че котката може да изпълнява желания, но се отличава с габровски нрав. За да чуе тя молбата ви, първо трябва да я събудите от сладкия й сън като пуснете монета в определеното място. Щом чуете гласа й, смело можете да си поискате сбъдване на някоя мечта. А всички пари, които се съберат в огромната каца-постамент, по волята на дарителите ще служат за подпомагане на разностранната дейност на Дома на хумора и сатирата.

Докато сте в Дома на хумора и сатирата, не пропускайте да видите и детския кът - Планета Габрово.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Истинският Типун, 14.08.2013 | 14:51
Имам страх от котки, а тази на снимката изглежда много зла
Абонирайте се за нашия бюлетин