Галапагоските острови - среща с миналото на планетата - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Галапагоските острови - среща с миналото на планетата
Автор: Мира Янева

Галапагоските острови би трябвало да са вечно благодарни на господин Чарлз Дарвин, който ги споменава в своята (р)еволюционна творба „Произход на видовете“, с което обръща очите на света към тази иначе изолирана територия насред Тихия океан.

От откриването си от един испански свещеник през 1535 г. до днес островите са били спирка на куп интересни хора – като се започне от Дарвин и Тур Хейердал и се стигне до стотиците каторжници, които са заселвани тук чак до 1936 г. Днес архипелагът е под защитата на ЮНЕСКО и една от най-популярните дестинации на посетителите на Еквадор. И как иначе, като тук човек може да се срещне с миналото на планетата - вулканичните острови са на достолепната възраст от няколко милиона години и заради своята изолираност са се превърнали в дом на интересни примери за еволюцията на видовете.

Бърза справка

Галапагоските острови са архипелаг, намиращ се на близо 1000 км западно от Еквадор. Състоят се от 13 големи вулканични острова (единият от които кръстен на Дарвин), 6 по-малки и над 100 скали. Тук живеят (под вещото наблюдение на туристи и почитатели на природата) интересни видове като слонска костенурка, синьокрако буби, морска краставица, дарвинови чинки, както и около 13 000 души.

Морски резерват Галапагос

Морският резерват Галапагос е голям колкото половината територия на Еквадор и е вторият по големина в света след Големия бариерен риф в Австралия. Хиляди посетители идват тук всяка година – при това не само туристи, а и птици и тюлени, които високо оценяват местния планктон. Морските костенурки снасят яйцата си на Тортуга бей, който освен това е и един от най-красивите плажове на островите – със ситен бял пясък и тюркоазени води. До Тортуга бей се стига след 40 минути пеш през кактусова гора.

Пуерто Айора

Пуерто Айора е най-туристическата част на островите – мястото, където акостират корабите с туристи и частните яхти. Тук е идеалното място за наблюдение на пеликани, синьокрако буби, морски игуани, морски лъвове и всякакви други морски обитатели.

Гмуркане на Галапагоските острови

В мига, в който се гмурнете във водите край Галапагоските острови, купища любопитни рибки се появяват да проверят какво се случва. Ежедневието под морското ниво е пъстро и оживено. Една от най-интересните дестинации за гмуркане на архипелага е крайбрежието на Исла Еспаньола – най-древният сред островите (3,4 милиона години).

Кухнята на Галапагоските острови

Намирате се на острови - повече от ясно е, че морската храна е отлична. Тук ще опитате най-свежите ястия с риба и морски дарове! Не пропускайте да опитате супа виш – основните й съставки са риба и зелени банани., както и себиш – ястие с морски дарове, лук и лимон.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин