Къде са най-щастливите хора за 2017 г.? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде са най-щастливите хора за 2017 г.?
Къде са най-щастливите хора за 2017 г.?

Сигурно сте се питали защо едни нации са по-щастливи от други? А също и какво предопределя в едни региони на света да има повече щастливи хора, в сравнение с други части на земното кълбо?

Отговорите на тези въпроси се съдържат в изследването, наречено "Световен доклад на щастието". Резултатите за 2017 г. показват, че България е на 105 място от общо 155 страни. Изследването на индекса за щастие, оповестено през тази година, е направено в периода 2014-2016 г.

Преди нас са много балкански държави. Румъния е на 57 място, Сърбия е на 73 място, Хърватия е на 77 място, Косово е с позиция по-надолу – 78-ма, Черна гора е 83-та, Гърция е 87-ма, Босна и Херцеговина е 90-та, Македония – 92-ра.

Това не звучи обнадеждаващо, но не е задължително да отразява конкретната обстановка в страната ни през периода на съставяне на индекса. Индексът на щастие измерва гледната точка на населението на една държава по отношение на процесите, които се развиват в нея. т.е. ние сме недоволни от състоянието на България и затова индекса ни е нисък. 

Но как всъщност се измерва индекса на щастие?

Проучването се базира на  три основни фактора: оценка за живота, афект, психично състояние. Засегнати са теми като корупцията, брутен вътрешен продукт, покупателната способност. Пунктовете, по които се мери световният индекс на щастие са: достъпът до здравеопазване, социални услуги, свободата на избор, ниво на корупция. Включени са както позитивните впечатления на гражданите за тяхната държава, така и негативните.

По всички тези показатели на челни места за периода се нареждат скандинавските държави. Номер 1 в проучването е Норвегия, следва Дания, трета е Исландия. Финландия е пета. Швеция е десета.

Това се дължи на ефективната и справедлива социална система в тези държави, както и ниските нива на корупция. Да припомним, че Финландия е и лидер в Европа по достъп до здравеопазване и качество на образование. Финландската образователна система е сочена като водеща не само на Стария континент, но и в света, със свободата на развитие, която предоставя на подрастващите.

Западноевропейските държави са в топ 30. На челно място е Швейцария, която е четвърта. Холандия е шеста, Австрия и Ирландия – 13 и 15-та. Германия е 16-та, следвана от Белгия, Люксембург и Обединеното кралство – 17, 18, 19 позиция. Това показва, че тези държавни образувания са близо до съвременния идеал за добър живот, но не са на върха, както това се случва в Скандинавия.

Балканите са регион, в който държавите имат голяма разлика помежду си в статистиката за щастие. Което говори, че в Европейския Югоизток обществата се развиват с различно темпо и по различни критерии. Затова и оценките за собствената държава на балканците не са еднакви.

Ние ще чакаме следващото проучване, което може да ни нареди по-напред в листата на щастливите. От предходни диаграми, излезли преди време, България има ръст. Някога тяе била на 129 място, а днес заема 105-ото.
Не забравяйте, че имаме много поводи да бъдем щастливи, като красивите местенца около нас, на които можем да се порадваме от дома или пътувайки!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин