Мостът в Англия, който намига - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мостът в Англия, който намига
Автор: Peika.bg
Мостът в Англия, който намига

Повечето хора, посещаващи Англия, избират като дестинация най-вече Лондон.

Забележителните места в тази страна обаче далеч не се изчерпват със столицата ѝ. Ако се отправите към северната част на Oстрова, бихме ви прeпоръчали да посетите Гейтсхед милениум бридж. Това е сравнително нов мост, построен през 2001 г., който се нарежда сред най-интересните представители на техническия напредък при изграждането на подобни съоръжения.

Интересното при него е, че той е подвижен, като по този начин позволява на плавателните съдове да преминават под него.
Гейтсхед милениум бридж
е разположен над река Тайн и свързва Площада на изкуствата в Гейтсхед на южния бряг и яхтеното пристанище на Нюкасъл на северния. По него не преминават автомобили, тъй като той е предназнaчен само за пешеходци и велосипедисти. Мостът се състои от два свода, като единият е същинският мост, а другият – опора.

Благодарение на оригиналния дизайн и хидравликата съоръжението може да прави своеобразен пирует“, така че под него да минават по-големи плавателни съдове. Когато е в такава позиция, мостът прилича на намигващо око и това се е превърнало в негово второ неофициално наименование. Зрелището, което може да се наблюдава около 2000 пъти в годината, винаги събира стотици зрители.

Функционалността и красивият дизайн на Гейтсхед милениум бридж му носят множество награди. Ако имате път към Нюкасъл, определено ви препоръчваме да посетите това творение с интересен дизайн. Освен това може да го съчетаете с посещение и на остров Гейтсхед. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин