Гигантските маски на „Кукерландия“ пътуват за „Сурва“ - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гигантските маски на „Кукерландия“ пътуват за „Сурва“
Гигантските маски на „Кукерландия“ пътуват за „Сурва“

Гигантските маски на ямболския фестивал „Кукерландия“ ще бъдат и тази година една от атракциите на Международния фестивал на маскарадните игри - „Сурва“ в Перник от 25 до 27 януари.

Осем триметрови чудовища ще оформят експозицията на открито до Двореца на културата в Перник. Артистичните инсталации представят в стилизиран вид характерни за региона на Ямбол кукерски маски. Те са част от общо 20-те подобни съоръжения, оформящи Алеята на гигантските маски на ямболския фестивал.

Пътуващата изложба гостува на пернишкия „Сурва“ за трета поредна година като приятелски поздрав към най-стария маскараден фестивал в България. Гостуването там е израз на партньорските взаимоотношения между двата основни центъра на маскарадните традиции в страната – Перник и Ямбол. Освен гигантските маски, изложбата включва снимки, илюстриращи характерните особености в облеклото и маските на сурвакарите в Пернишко и на кукерите в Ямболско. Едновременно с това показва богатото многообразие на съхранените традиции – нещо, което обединява като обща кауза двата града.

Гигантските маски на „Кукерландия“ пътуват за „Сурва“

След гостуването си в Перник, пътуващата изложба „Гигантските маски на „Кукерландия“ тръгва отново на турне в още няколко града на страната – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен. На финала страховитите гиганти се прибират в Ямбол, за да се включат в карнавалното шествие, с което по традиция стартира маскарадният фестивал „Кукерландия“.

Гигантските маски на „Кукерландия“ пътуват за „Сурва“

Тази година, по случай 20-ия юбилей на ямболския фестивал, се подготвя нова, двадесета поред маска, която със своите внушителни над 5 метра височина, ще бъде сред новите атракции на кукерското сборище.

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол`2019 очаква своите гости в дните между 28 февруари и 3 март.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин