Голуей, Ирландия: 5 причини да го посетите (+1 бонус) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Голуей, Ирландия: 5 причини да го посетите (+1 бонус)
Автор: Мария Захариева

Всички благини на света - събрани в Ирландия. И всички благини на Ирландия - събрани в един град. Голуей.

Не познавам човек, който да има нужда от подканяне, когато стане дума за ходене до Ирландия. Всички са ЗА! Всеки - по своите си причини. Кой се захласва по смарагдовозелени поляни, кой по бири, кой по баири, кой по камънаци, кой по уиски. И като се почне едно планиране на маршрути и забележителности, се оказва, че за има-няма една седмица трябва да навъртим километраж поне колкото обиколката на Земята, за да угодим на всички. И да спираме на всяко място за по 5 минути. Максимум.

Ако искате всички прелести на Ирландия да са ви на една ръка разстояние - не е лоша идея да се насочите към Голуей. Ето защо:

Жива музика - Голуей се хвали с една от най-ярките музикални сцени в Ирландия. От там са тръгнали множество от най-известните изпълнители на традиционна ирландска музика. В Голуей може да си поглезите слуха почти навсякъде - под път и над път се срещат различни театри (да, не само играят, ами пеят и свирят в тях), улични артисти и разбира се - задължителните пъбове. Малък видео пищов, за да добиете бегла представа какво да очаквате:

Пъбове - освен със зареждащата музика, може да си докарате блясък в очите и лекота в душите с енциклопедично изчерпателния избор от ирландски бири, ейлове и уиски. Да не забравяме и всички ирландски зевзеци, обикалящи от кръчма на кръчма, защото знае ли човек каква веселба се спотайва зад ъгъла (или в следващия пъб). И които ще накарат усмивката да залепне перманентно на лицето ви, а в главата ви да има само една мисъл: Животът е хубав! Животът е песен! (станаха две мислите, но пъб без музика, е почти като пъб без пиене).

Храна - морските обитатели властват по масите навред - от ресторанти със звезди Мишлен, през ресторанти без звезди Мишлен, бистра, до вездесъщите пъбове и всякакви други засищащи учреждения. Преди години, пъбовете не са били място, където да отидете за обилен обяд или вечеря, но днес някои от тях предлагат качествена храна, която се бори с тази в добрите ресторанти. Без значение къде ще се спре гладният ви туристически стомах - царица на морското господарство е онази лигла - стридата.

 

Снимка: Мария Захариева 

Фестивали - ако се разровите из интернет ще ви се стори, че на ден в Голуей има поне по 3 фестивала, панаира, седмици на нещо си или празници на нещо си. Споменаваме няколко от най-забележителните, колкото да добиете представа: Фестивал на храната, Фестивал (специално!) на стридата и морската храна, Международен литературен фестивал, Седмицата на конните надбягвания, Фестивал на изкуствата, Филмов фестивал (всъщност са няколко - освен международния, си имат и за филмите със субтитри, за съвременно кино, за японско кино и т.н.), Джаз фестивал, Фестивал на традиционната ирландска музика, Фестивал на танците, Фестивал за деня на свети Патрик и останалите фестивали си ги търсете сами.

Голуей, Ирландия: 5 причини да го посетите (+1 бонус)

Еднодневни разходки около Голуей - ситуацията със забележителните дестинации на един ден разстояние от Голуей е горе-долу като фестивалната ситуация - и да се преместите да живеете там, пак няма да ви стигне времето, а на Пейка няма да й стигнат страниците, за да ги изброим всички. И все пак - да споменем едни от най-известните и фотогенични: островите Аран, Скалите Мохер, Абатството Килмор (най-сниманият замък в Ирландия?) , карстовото плато Бърен (скална поляна с кацнала на нея неолитна портална гробница), Замъкът Дънгуайър. Останалите - да не ни се сърдят.

 

Голуей, Ирландия: 5 причини да го посетите (+1 бонус)
Снимка: fhwrdh
Снимка: flickr.com/fhwrdh

Бонус причина:

Европейска столица на културата през 2020 година - наскоро Голуей се обзаведе с правото да се кичи с престижната титла през 2020 година. Защо да чакате, а да не отскочите до там още сега? И да се порадвате спокойно на благините му преди да бъде нападнат от диви орди туристи. С които ще се конкурирате за всяко място в хотел, пъб, самолет и забележителност. И заради които вероятно ще трябва да си плащате по европейско-културно-столични тарифи.  

Снимка: Мария Захариева 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин