Горий - малък остров, много история - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Горий - малък остров, много история
Автор: Peika.bg
Горий - малък остров, много история
Снимка: Bess Sadler

Остров Горий (Ил де Горий) е малък африкански остров, в който е концентрирана много история.

Островът на 2 километра от Дакар, Сенегал, не е бил заселен, преди идването на европейците, заради липсата на питейна вода. Първо португалците се настаняват там през 1450 г., построяват малък параклис и ползват острова като гробище.

37973

На Горий е известната Къща на робите, която е една от най-старите постройки на острова. В нея са държали робите, които са били откарвани с корабите за американските плантации.

37972

Днес тя е туристическа дестинация, ракриваща ужаса на търговията с хора през Атлантическия океан. Въпреки това, Горий е играел маловажна роля в тази дейност и след края на робството се превръща в основно пристанище за износ на фъстъци и слонова кост.

37977

Заради просперитета на този бизнес, множество семейства се преместили на сушата и популацията на острова намаляла от 4500 души през 1845 г. до 1500 души през 1904 г.

37975

В наши дни Горий е много интересна историческа дестинация, свързана със сушата с ферибот. На острова колите са забранени, а много от старите сгради са превърнати в ресторанти и хотели.

37971

 Островът е включен в сипсъка със световно наследство на ЮНЕСКО от 1978 г., заради културно-историческата си стойност. Повечето от основните сгради като Къщата на робите, училището „Уилям Понти“, Морският музей, форт д`Естри, където е Историческият музей на Сенегал, Дворецът на Парламента и замъкът Горий са построени през втората половита на 18-и век. Полицеското управление от 17-и век пък вероятно е на мястото на португалския параклис. Неслучайно Горий е малък остров с много история.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин