Град Тарту или Естония по студентски - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Град Тарту или Естония по студентски

Да, правилно сте прочели заглавието, ще стане дума за тази малка, студена и далечна страна. Накратко това е, което повечето българи знаят за Естония. Неслучайно на картата на Европа през очите на българите, Естония е отбелязана с "Never been there", или с други думи - "Кракът ми нивга не е стъпвал там и идея си нямам тея хора в къщи ли живеят или в иглута".

Всъщност Естония е едно приятно местенце, което не се различава толкова много от която и да е друга европейска страна, като оставим студа. За скромните пет месеца, които прекарах там, и то главно през зимата, успях да усетя температури до -30 градуса, които наистина не са за всеки. Говорейки за Естония, сигурно първата мисъл, която изплува в главата ви, е свързана със столицата - Талин. Аз обаче ще ви разкажа за втория по големина град, а именно Тарту.

Вторият по големина град всъщност е не по-малко важен от самата столица, тъй като в него е разположен най-старият университет в сраната, строен през далечната 1632 г. Това е и причината Тарту често да се споменава като културната столица на страната. С помощта на университета, Тарту си е изградил и името на студентски град, което се усеща още в момента, в който стъпиш на автогарата. Навсякъде е пълно с млади хора, които бързат към университета, към някой пъб или към многото общежития в града. Атмосферата се допълва и от символа на града, намиращ се на главния площад, а именно фонтанът на целуващите се студенти.

34620

Няма човек, посетил Тарту, който не се е снимал с него, а в момента, в който водата във фонтана замръзне, разбираш, че зимата е настъпила и е време да обуеш втори чифт чорапи.

Споменавайки площада, той е и място за изява на студентите от по-артистично ориентираните факултети. Често се случва човек да завари различни арт инсталации като огромна чешма или кец насред площада.

34622

През зимата пък площадът бива украсен от множество светлини и най-огромната елха, която някога съм виждала. Деца от целия град се стичат, за да завържат писмата си към Jõuluvana (Дядо Коледа) на клонките на дървото, а останалите просто оставят желанията си за през новата година. Тя от своя страна бива посрещната отново на големия площад с песни, заря и много шампанско.

34628

Градът е изпъстрен с кафенета, пъбове, сладкарници и ресторанти, които обаче по никакъв начин не се натрапват и те оставят с чувство на умереност и подреденост. С изненада човек може да попадне на любимите си храни, както и на чисто естонски специалитети като Кама. За тези пък, които искат сами да си сготвят нещичко, пазарът предлага от пиле мляко.

34625

Голяма изненада бе да разбера, че в Тарту се намира може би единственият в Естония ресторант, предлагащ българска кухня. След като похапнах шопска салата и пих крушова ракия на 2700 км от България, разбрах че където и да се намирам, българското винаги ще живее в мен. Трудно ще ви опиша каква беше и изненадата на естонската сервитьорка, когато попитах за собственика на ресторанта - българин, който остана да си говорим надълго и нашироко, тъй като аз бях първата българка, която среща от доста време насам.

34630

За тези, които не обичат да се застояват по заведенията, в Тарту всеки ден отварят врати църкви, ботаническата градина, обсерваторията за любители астрономи и множество музеи - на играчките, на бирата, на КГБ, а също така и научния център AHHAA, който е едно изключително забавно място за малки и големи, тъй като можеш да покараш колело във въздуха, да направят някой научен експеримент пред теб или пък да видиш динозавърски вкаменелости.

34627

34626

За любителите на пазаруването има няколко големи центъра, в които човек може да се развихри, но с риск да остави цялата си заплата там. Хващайки един от автобусите, може бързо да се стигне до най-известния център - Лунакескус, в който се помещават множество магазини, заведения, ледена пързалка за феновете на хокея и кънките, а също така и сергийки, от които можеш да си купиш ръчно изработени вълнени чорапи или ръкавички, жизнено необходими за преживяване на зимата в Естония.

34624

Най-студеното време в страната обаче, е и най-вълшебното, тъй като градът засиява от празнична украса, площадът е пълен с коледни сергии, а сградата на университета... не сте виждали по-красиво нещо!

34623

Като за край ще ви разкрия едно от поверията, които се носят из Тарту, в духа му на студентски град. Всеки студент в Тарту следва да се докаже като изпълни три предизвикателства - да мине по арката на един от мостовете над р. Емайоги, да се изкъпе в прочутия фонтан на площада и... Е, третото не е за широката публика, въпреки че включва посещение на библиотеката. Ако някой ден попаднете в Тарту, просто попитайте. И не забравяйте да постоите поне минута-две на моста - гледката e вълшебна!

Текстът е изпратен от Ирена Чакърова за рубриката Стани автор. Споделете и вие пътешествията си на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин