Градски легенди и интересни факти за Букурещ - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градски легенди и интересни факти за Букурещ
Автор: Елена Исаева

Букурещ, столицата на Румъния, е град с богата история, жизнена култура и множество градски легенди и факти, които го правят очарователна дестинация.

 

Легендата за стария княжески двор: Историческият център на Букурещ, известен като Lipscani, се казва, че е бил мястото на стария княжески двор на Влад Цепеш (Дракула) през 15 век. Докато самият двор отдавна го няма, легендата за връзката на Дракула с града продължава да съществува.

Градски легенди и интересни факти за Букурещ
Снимка: pixabay.com

Тъмната гора на Văcărești: Природният парк Văcărești, разположен в Букурещ, се носи, че е обитаван от духове поради зловещата си тишина и историите за призрачни привидения. Някога е бил място на блата и гори и се смята, че крие много тайни.

Легендата за малкия Париж: Букурещ си спечели прозвището „Малкият Париж на Изтока“ в края на 19-ти и началото на 20-ти век поради елегантната си архитектура, озеленените с дървета булеварди и процъфтяващата културна сцена.

Ханът на Манук и Букурещкият договор: Ханът на Манук, един от най-старите ханове в града, беше мястото на преговорите за Букурещкия договор през 1812 г., който сложи край на Руско-турската война. Легендата разказва, че там са ставали тайни срещи и политически интриги.

Изчезващият монах от Плумбуита: Твърди се, че манастирът Плумбуита е обитаван от монах, който е изчезнал мистериозно. Посетителите твърдят, че са виждали призрачната му фигура да броди из територията през нощта.

Дворецът на парламента: Букурещ е дом на Двореца на парламента, една от най-големите административни сгради в света и символ на екстравагантните ексцесии на бившия румънски диктатор Николае Чаушеску.

Архитектурно разнообразие: Букурещ може да се похвали с широка гама от архитектурни стилове, от средновековни църкви и сгради от Бел епок до модернистични и комунистически структури.

Паркове и зелени площи: Градът предлага много паркове и зелени площи, като Herastrau Park, Tineretulu Park и Carol Park са едни от най-популярните зони за отдих.

Селският музей: Селският музей (Muzeul Satului) е етнографски музей на открито, който включва над 200 традиционни румънски сгради от цялата страна.

Културен център: Букурещ е оживен културен център с множество театри, музеи, художествени галерии и музикални фестивали, което го прави процъфтяващ център на изкуствата.

Градски легенди и интересни факти за Букурещ
Снимка: pixabay.com

Фестивал Джордже Енеску: Двугодишният фестивал Джордже Енеску, посветен на известния румънски композитор Джордже Енеску, е едно от най-големите събития за класическа музика в Източна Европа.

Площад на революцията: Площадът на революцията (Piața Revoluției) е значимо историческо място, където се е състояла румънската революция от 1989 г., довела до свалянето на комунистическия режим.

Бурен нощен живот: Букурещ има оживен нощен живот с множество барове, нощни клубове и места за музика на живо, които държат града буден дълго през нощта.

Храна и напитки: Румънската кухня е разнообразна и вкусна, с традиционни ястия като mămăligă (полента), sarmale (пълнени зелеви рула) и mici (наденички на скара).

Обществен транспорт: Системата за обществен транспорт на Букурещ включва трамваи, автобуси, тролейбуси и система на метрото, което улеснява жителите и посетителите да се придвижват из града.

Грънчарска традиция: Град Букурещ има богата традиция в грънчарството, с няколко работилници и ателиета, където можете да видите грънчари по време на работа и да закупите ръчно изработена керамика.

Университет на Букурещ: Основан през 1864 г., Университетът на Букурещ е един от най-старите и най-престижните университети в Румъния, привличащ студенти от цялата страна и чужбина.

Оживено улично изкуство: Букурещ има нарастваща сцена на уличното изкуство, с цветни стенописи и графити, украсяващи стените на града, допринасящи за неговата артистична жизненост.

Фестивали и събития: Градът е домакин на широка гама от фестивали и събития през цялата година, празнуващи всичко - от джаз и филми до панаири на бира и книги.

 

Букурещ, със своите интригуващи легенди и интересни факти, е град, който свързва миналото и настоящето. Неговата динамична културна сцена, исторически места и архитектурно разнообразие го правят завладяваща дестинация за пътници, търсещи смесица от традиция и модерност.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин