Граница: Единственото село с църква, манастир и винпром - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Граница: Единственото село с църква, манастир и винпром
Автор: Peika.bg

В Граница шеговито казват, че това е единственото село в България, в което има църква, манастир и винпром. Името му идва от думата грани́ца – вид разклонен дъб (на диалект). Разположено е съвсем близо до Кюстендил и е идеално за пикник и разходка.

Църквата и кулата

Църквата „Свети Илия“ е построена от майстор Миленко – същият, който издига южното крило на Рилския манастир. Той е създател също и на Граничката кула (или Граничката къща) – жилищна отбранителна кула от 1856 г. Долният й етаж, към който има и бойници, е бил предназначен за отбрана, а горният, до който се стига по стръмна дървена стълба, е бил жилищен. Къщата не е в много добро състояние, но можете да надникнете в двора й.

Манастирът и крепостта

На 4 км от Граница се намира манастирът „Свети Лука. Той е създаден преди повече от 1000 години, няколко пъти е разрушаван и за последно е възстановен през 1948 г. Предание разказва, че в този манастир се е учил Иван Рилски, а в двора ще видите чешма, посветена на тримата монаси, които са възобновили Рилския манастир – Йоасаф, Давид и Теофан (и тримата родом от Граница). В „Свети Лука“ могат да преспят до 16 души, но е нужна предварителна уговорка. Цената е 10 лв. на легло, не се предлага храна.

Съвсем близо до манастира се намират останките от средновековната крепост Граница, която е охранявала важния път от Велбъжд за Щип по време на Второто българско царство. От крепостта не е останало много, но можете да видите основите на зидовете.

Винпромът

В село Граница се намира и основното производство на Винпром Кюстендил. Именно тукашното грозде сорт памид и каберне, както и ябълките, черешите, крушите и сливите се използват за производство на вина и ракии, с които е известен районът на Кюстендил.

Полезна информация

Село Граница се намира на 4 км от Кюстендил.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин