Халщат: Градчето, което китайците изкопираха - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Халщат: Градчето, което китайците изкопираха
Автор: Екатерина Мандова
Халщат: Градчето, което китайците изкопираха

Халщат е толкова пленителен град, че в Китай е създадено негово точно копие. Въпреки това обаче дори китайците предпочитат да бият целия път до Австрия, за да видят оригинала.


В момента, в който слезете от влака и се качите на ферибота до градчето, разбирате защо. Вие сте насред Северните Алпи, носите се по лазурносиньо езеро, пред погледа ви постепенно се показва стъпаловидното планински градче – Халщат, около вас всички азиатци щракат с фотоапарати, а вие зейвате във възхита.

Градчето се отличава с необичайна архитектура и, ако изключим отделни групи туристи, е доста спокойно. Хотели, гостилници и магазинчета за сувенири се подават от всеки ъгъл и ви приканват да си купите я картичка, я нещо друго за спомен. В самия център на града се издига църквата Възнесение Богородично (Maria Himmelfahrt), която е и символ на Халщат. Точно до църквата се намира древната костница Байнхаус (Beinhaus), в която се съхраняват костите на поколения жители на градчето.

Само на час път е най-високият връх на Залцберг (няма нищо общо със Залцбург). Ако час път ви се вижда много, можете да вземете асансьор от центъра на града, който ви отвежда директно до върха, цените на билета са над 10 евро. Освен, че можете да видите Халщат отвисоко, пред погледа ви се разкрива и все по-голяма част от Алпите. Можете да посетите и близките солници, които освен, че са дали име на планината, са и основната причина Халщат да бъде населяван от дълбока древност.

Един ден е повече от достатъчен за посещение на града, но ако искате да останете за по-дълго, по-добре си резервирайте хотел отрано. Освен разходка из самия град, можете да си организирате и различни планински преходи. Халщат е идеална отправна точка за планинска обиколка на местността Залцкамъргут или планинската верига Дахщайн. Ще видите и много хора да обикалят района с колела.

Друга възможност е да се разходите около халщатското езеро и да стигнете пеша до следващия град – Обертраун. Можете да си наемете и някоя от типичните за района лодки, тип гондоли, и да посетите замъка на другия бряг. Ако сте в Халщат през май, ще станете свидетели на ежегодния маратон, който се провежда около езерото, а защо да не се превърнете в главни участници.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин