Хилядите катинари на любовта из Европа - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хилядите катинари на любовта из Европа
Автор: Peika.bg
Хилядите катинари на любовта из Европа
Снимка: Stephen Cleary

Една традиция с неясен произход придоби голяма популярност в Европа в последните петнайсет години. Става дума за т.нар. Катинари на любовта, които символизират искрените и вечни чувства на влюбените.

Хиляди катинари могат да се видят на моста Хоенцолернбюке в Кьолн, Германия и той е само едно по-ярко доказателство, че нищо не може да спре влюбените, които искат да „заключат“ любовта си. От началото на 21- век насам катинарите се появяват навсякъде из Европа - по мостове, огради и порти.

38050

Едно от най-известните такива места е мостът Понте Милвио в Рим. В сръбския град Върнячка баня има подобен мост, а там традицията датира отпреди Първата световна война. Легендата разказва за момче и момиче, които се влюбили и всеки път се срещали на моста. Момчето отишло на война в Гърция и там се влюбило в местно момиче, а сръбската девойка разбрала за това и скоро умряла от мъка. Днес влюбените двойки в този сръбски град заключват катинара на любовта си именно на този мост.

38053

Катинарите на любовта обаче не са посрещнати добре от властите и тези на Моста на изкуствата в Париж бяха свалени на 1 юни 2015 г., защото общото им тегло беше станало около 45 тона и имаше опасения, че мостът може да падне. Очевидно любовта или те прави лек, или тежи неимоверно.

38054

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин