Храмът, който пази зъба на Буда - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Храмът, който пази зъба на Буда
Автор: Peika.bg
Храмът, който пази зъба на Буда
Снимка: flickr/Hafiz Issadeen

Шри Далада Малигава е храм, известен с това, че в него се съхранява една от най-почитаните будистки реликви – зъбът на Буда. Той се намира в добре укрепения град Кенди в Шри Ланка.

От незапомнени времена зъбът на Буда е бил обект на ламтежите на всички водачи в островната държава, тъй като се е смятало, че който го притежава, ще властва над страната. Това е и причината, храмът винаги да е добре защитен.

Според легендите, които разказват местните, през IV век владетелят на кралство Калинга (ранно кралство в източно-централната част на Индия) претърпял военно поражение и опасявайки се за съдбата на своята държава, решил да отнесе ценната светиня в Цейлон.

Неговата дъщеря скрила реликвата в косите си и така успяла да я пренесе на острова. Тъй като в тези древни времена всички вярвали в неговата магическа сила, зъбът на Буда винаги бил притежание на кралските династии на хората лъвове (синхи – лъвове, така били наричани владетелите на Шри Ланка) и се съхранявал в двореца им. Първоначално той се намирал в град Анурадхапура, по-късно бил пренесен в Полонарува, а в началото на XVIII в. – в Кенди. Там, специално за съхранението му, бил издигнат храмът Далада Малигава. 

Храмът, който пази зъба на Буда

Вярва се, че е достатъчно зъбът да бъде унищожен, за да се сложи край на будистката вяра в Шри Ланка, затова и такива опити са правени многократно. През 1998 г. ислямистите поставят бомба в двореца, която частично го уврежда, но реликвата остава незасегната.

Това било време, когато само кралят и няколко монаси имали достъп до свещения храм. Днес той е отворен за посещения от сутрин до вечер и може да отиде всеки. Когато самият зъб бива излаган на показ, той се поставя в центъра на златен лотос, защото се вярва, че е открит в Индия именно върху цвят на това растение.

Хиляди будисти от цял свят посещават храма всяка година и заради важното му религиозно и културно значение, той, заедно с целия град Кенди, е включен в списъка с културното богатство на ЮНЕСКО.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин