Храмът на Дебод - Древен Египет в центъра на Мадрид - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Храмът на Дебод - Древен Египет в центъра на Мадрид
Автор: Мария Ангелова

Преди да дойдете за първи път в Мадрид, може би сте чували за Пуерта дел Сол или музея Прадо, но по-малко вероятно е да ви е попадала една забележителност, която сякаш не си е на мястото в испанската столица. Най-малкото изглежда, че се намира в грешната държава.

Храмът на Дебод е построен около два века преди новата ера в Нубийската пустиня в Древен Египет, на около 15 км от град Асуан, в чест на Амон и Изида. Но какво прави това 2200-годишно наследство на египетската култура в Мадрид? 

Историята разказва, че малко след като е открит, описан и проучен от европейските пътешественици, храмът попада в непосредствена близост до изградения от египетското правителство язовир Асуан. Когато настъпи дъждовният сезон, водата от язовира се изпуска, за да не прелее, и храмът ежегодно се оказва потопен за няколко месеца. Той започва бързо да се руши и само за няколко години губи блясъка си и някои от колоните си.

Тъй като египетското правителство няма възможност да вземе необходимите мерки за съхраняване на храма, по призив на ЮНЕСКО през 1968 г. го дарява на Испания, като знак на благодарност за огромната помощ, която страната оказва на Египет за запазване на древните паметници в Абу Симбел.

И така, това, което е оцеляло от храма, е разглобено камък по камък, натоварено е на кораб и по Нил и през Средиземно море достига до испанските брегове. Следва едноседмично разтоварване и няколко месеца на сглобяване на блоковете според първоначалното им разположение. Храмът е изграден в Парке де ла Монтаня, близо до Кралския дворец в Мадрид и е открит за посещения през 1972 г.

Вълнуващо и в същото време странно е, когато пристъпите и видите йероглифите по стените (значението им е преведено на испански и английски) от времето на древноегипетските царе Птоломей VI, Птоломей VIII и Птоломей XII.Римските императори Октавиан Август и Тиберий също имат участие в украсяването на храма.

Свръхтясно стълбище ви отвежда на втория етаж, където освен да видите още издълбани в камъка йероглифи, можете да научите още за историята на откритието, да видите как е изглеждал храмът от 1800 г. насам и да разберете какво е мястото му сред останалите светилища в Древен Египет.

Освен че ще успеете да видите част от Древен Египет без да е нужно изобщо да се доближавате до Египет, от Храма на Дебод можете да се насладите на най-красивите залези над Мадрид. Входът за храма на Дебод е свободен. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин