Идеален маршрут по живописното френско атлантическо крайбрежие - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеален маршрут по живописното френско атлантическо крайбрежие
Автор: Peika.bg
Идеален маршрут по живописното френско атлантическо крайбрежие
Снимка: pixabay

Когато посещавате Франция, предпочитаните места са Париж, Прованс или Лазурния бряг. Но богатата на култура европейска страна може да предложи много повече от това. От изобилие от пресни морски дарове, традиционни билки и подправки до отлично регионално вино; следвайте бреговата линия на Аквитания и можете да имате всичко това, че и повече.

Всъщност атлантическото крайбрежие на Франция е толкова обширно и разнообразно, че можете да напишете книга за всеки град по пътя. Ще се опитаме да ви дадем добра идея как да се насладите на френското атлантическо крайбрежие.

Къде да отидем на френското атлантическо крайбрежие

Това ръководство ще предложи маршрут, който лети до Бордо и след това ще се изкачите нагоре по брега. Горещо препоръчваме да наемете кола, тъй като това ще ви позволи да изследвате малките градове по пътя без много усилия. Разбира се, вие сте свободни да промените този маршрут, както желаете. Ако все пак го следвате, ще разгледате по-голямата част от Аквитания-Лимузен-Поату-Шарант. Това е нов френски регион от януари 2016 г., съставен от Аквитания, Поату-Шарант и Лимузен. Най-южният район са френските Пиренеи, а крайбрежието му се простира чак до зашеметяващия ренесансов град Ла Рошел.

Бордо

Идеален маршрут по живописното френско атлантическо крайбрежие
Снимка: pixabay

Това е отправна точка за пътуването, но трябва да планирате да видите повече от летище Бордо-Мериняк. 18 квадратни километра от този град са обявени за световно наследство на ЮНЕСКО и с население от около 240 000 души, той е доста малък и живописен в сравнение с големите европейски градове. Помислете за замъци, ренесансови сгради и малки кафенета. Въпреки че е доста отдалечен от брега, той носи соления и жизнен усет на пристанищен град. Бордо също е сложил името си на етикетите за вино в района и с право. Виното Бордо и Мердок варира от отлично трапезно до най-престижните и скъпи бутилки в света.

Докато сте тук, планирайте ден за посещение на основните туристически атракции. Започнете деня си с кафе на Pont du Pierre и близкия речен бряг, след което отидете на разходка до умопомрачителната катедрала Сейнт Андрес и кулата на Пей-Берланд. Оттам отидете до впечатляващия Place des Quinconces и Monument aux Girondins. По пътя си ще преминете покрай историческия център на града. Тук ще намерите възхитителни алеи и калдъръмени улички, магазини и малки ресторанти.

Ако времето е подходящо, може би вижте балета или операта в Големия театър, което е едно от любимите ни преживявания в Бордо. Ако не, прекарайте следобеда в Chatrons, винарския квартал. Можете също да хапнете стриди в центъра на областта, където се намира пазарният площад Chatrons. В неделя посетете органичния пазар на брега на реката за отлично сирене и деликатеси.

В Бордо списъкът с атракции е безкраен и само скитането наоколо ще ви даде възвишено изживяване на френската култура. Внимавайте, много е лесно да се влюбите в този град!

Биариц до Аркашон

Идеален маршрут по живописното френско атлантическо крайбрежие
Снимка: wikimedia

На най-южния край на френския бряг на Атлантическия океан се намира Биариц, само на два часа път с кола от Бордо. 

Биариц е известен със страхотния си сърф и прекрасните плажове, поради което ви представя оптималната дестинация, ако сте закачили дъската си за горната част на колата. Разбира се, архитектурното му изобилие и разходките по морето също го правят привлекателен за редовния турист. От тук можете също да предприемете екскурзии до Байон и други близки градове или да хванете Train De La Rhune от Col de Saint-Ignace (30 минути с кола), който ще ви отведе на автентично и живописно пътуване през хълмовете. Не планирайте твърде дълго за престой обаче. Отделете му само няколко дни. На плажа също може да има доста голяма тълпа.

Следващата спирка в списъка ни би била Аркашон, но бихме удължили тричасовото пътуване по Атлантическия бряг през целия ден. Вместо да поемате по A63, който е бързият и безболезнен маршрут, поемете по-селските пътища и посетете плажовете на Хосегор. Запасете се с багета и тарама на уличния пазар Мимизан и си направете пикник на езерото Аурейхан. Ако все още има време, насладете се на дюните и боровите гори в Biscarrosse. Ако не, не се притеснявайте и отидете директно в Аркашон.

В Аркашон, останете в Le Moulle, по-малка част на града, и се насладете на плажовете, доколкото можете да видите, красивия кей и активния малък център Le Moulle. След като разгледате оживените улици, разгледайте ЦЪРКВАТА НОТР ДАМ ДЕС ПАС. Когато не правите тен на девствените плажове, вземете евтиния ферибот до Аркашон. За малко разкошна архитектура вижте Ville d'Hiver и Basilique Notre-Dame. И в случай, че все още е там, след като прочетете това, определено вижте Dune, du Pilat. Това е най-високата дюна в света. Макар че една дюна може да не звучи твърде вълнуващо, открихме, че чистата й маса е доста впечатляваща.

Аркашон до Сулак-сюр-мер

Идеален маршрут по живописното френско атлантическо крайбрежие
Снимка: pixabay

След няколко дни почивка и може би разглеждане на останалата част от залива Аркашон, пътуването продължава на север. Тази част от маршрута ни е любима.

Ако искате да си починете по време на пътуването, спрете за кафе и кроасан в Лаканау. В противен случай прескочете директно към Soulac-sur-mer. Планирайте поне няколко дни тук, за да разгледате града и околните градове.

Когато пристигнете, вземете миди и пържени картофи, невероятни са! След това се насладете на Plage Central и се разходете из малкото градче. Макар и да не е точно най-оживеното място на земята, Soulac-sur-mer е чудесна отправна точка за разглеждане на близките села.

Има какво да се види в района, дори ако сънливите села в началото не изглеждат много обещаващи. Пътищата също са чудесни за колоездене, можете да напали огън на плажа, но внимавайте, те не са законни навсякъде. След като се огледате, посветете ден или половина на пазара Монталивет, където можете да се насладите на местни продукти, хляб, салам и сирене или просто да се отдадете на атмосферата. По цялото френско атлантическо крайбрежие това винаги е акцент. Комбинацията от традиции и релаксиращи сърфистки вибрации е наистина невероятна.

След като се наситите, посетете околните лозя и винени селища Пойяк и Сен Естеф. Може би дори да се върнете обратно към Бордо и да видите Марго. От тези градове се доставят някои от най-престижните вина на френското атлантическо крайбрежие и останалата част от Франция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин