Идеално запазен бронзов меч на 3000 години, открит в Германия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеално запазен бронзов меч на 3000 години, открит в Германия
Автор: Peika.bg
Идеално запазен бронзов меч на 3000 години, открит в Германия
Снимка: Instagram/bbcnews

Древните мечове притежават известна мистика.

 

Наскоро музей откри, че артефакт в тяхната колекция всъщност е истинско древно оръжие, изровено от унгарска река през 30-те години на миналия век.

През 2018 г. младо момиче изважда викингски меч от езеро в собствената си версия на мита за крал Артур. Друга нова находка е също толкова вълнуваща: открит е меч от бронзовата епоха, който все още блести като нов, заровен в древен германски гроб.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Мечът е открит в Ньордлинген в Южна Германия. Датира от края на 14 век пр.н.е., което го прави на повече от 3000 години.

Мечът е бил заровен с други бронзови предмети в гроб, където са открити останките на мъж, жена и момче. Рядката находка е важна част от занаятчийството от Бронзовата епоха. Дръжката е осмоъгълна със сложни шарки. Дръжката била излята върху острието. За разлика от други гробни предмети, мечът очевидно е бил предназначен за употреба, а не за украшение. Въпреки че бронзът е леко позеленял, металът все още блести, сякаш съвсем наскоро е изчезнал под земята.

Защо мечът е положен до тримата неизвестни древни хора? Отговорът все още не е известен. Професор Матиас Пфейл, ръководител на BLfD, Баварската държавна служба за съхранение, казва: „Мечът и погребението все още трябва да бъдат изследвани, за да могат нашите археолози да категоризират тази находка по-точно. Но вече може да се каже, че състоянието на запазеност е изключително. Находка като тази е много рядка.” Самоличността и връзката на тримата души все още трябва да бъдат допълнително проучени, но забележителната находка със сигурност е впечатляващо доказателство за ролята, която бронзът е играл в оформянето на човешката култура и война през Бронзовата епоха.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин